DANAS JE SVETLI PONEDELJAK: Uradite JEDNU stvar i godina će vam biti USPEŠNA

Danas počinje svetla nedelja. U većini naših sela vaskršnji praznici traju tri dana. Na današnji dan se nastavljaju obilne gozbe na kojima se goste, rođaci, komšije, prijatelji i kumovi.

Hrišćani danas slave veliki verski praznik Uskršnji ponedeljak, ili drugi dan Vaskrsa, koji se u našem narodu naziva i Svetli ponedeljak.

Litije kreću u mnogim mestima kako bi godina bila rodna i berićetna. Isto se čini u manastiru Hilandar. Rano izjutra po završenoj službi u hramu monasi napuštaju crkveno dvorište noseći u povorci crkvene relikvije.

Važno je da zapamtite da je današnji dan, dan ispunjen veseljem. Zato se družite i veselite i čeka vas uspešna godina.

Svetla nedelja, ili Vaskrsna, ili Pashalna nedelja smatra se kao jedan dan Vaskrsa – cela sedmica se tretira kao jedan neprekidni dan. Zato je svakog dana bogosluženje isto kao i na Vaskrs. Svakog dana na večernju zbog velikog prokimena, vrši se Mali vhod. Petak ove sedmice posvećen je Presvetoj Bogorodici, tj. prazniku Živoprijemnom istočniku – Istočni petak. Vaskrs – hrišćanska Pasha, najveći je hrišćanski praznik, dan koji Crkva slavi kao konačnu Hristovu pobedu nad smrću. Vaskrsenje Gospoda Isusa Hrista je temelj Hrišćanstva: “A ako Hristos nije ustao, onda je prazna propoved naša, prazna je i vera naša” (1. Kor 15,14), tj. sva vera i propoved Hristovih učenika, a kasnije i svakog Hrišćanina, niče iz tog najvažnijeg Hristovog dela. Na istini da je Hristos Vaskrsao zasniva se i nada Hrišćana u sopstveno vaskrsenje: “jer kao što u Adamu svi umiru, tako će i u Hristu svi oživeti” (1. Kor 15,22).

Dakle, Vaskrs je vrhunac hrišćanske Crkvene godine, praznik nad praznicima, jer na taj veliki dan ispunilo se očekivanje i želja svih pravednika i proroka od Adama do Sv. Jovana Krstitelja. Vaskrs se zove i Pasha, po ugledu na starozavetni praznik koji su Jevreji svetkovali u proleće, u spomen čudesnog oslobođenja iz egipatskog ropstva. U tom smislu, Vaskrs je Hrišćanska Pasha koja označava prelazak sa Hristom iz smrti u život, sa zemlje u večni nebeski život. Pošto je Hristovo vaskrsenje bilo u nedelju, toga dana će se Hrišćani sećati i slaviti svoju pobedu nad smrću. Toga dana je novozavetni praznik Vaskrs, a na taj dan Crkva peva: “Ovo je dan koji stvori Gospod, radujmo se i veselimo se u njemu.”

Vaskrs je pokretan praznik, koji se uvek slavi u nedelju, i može pasti u razmaku od 35 dana, od 4. aprila do 8. maja. Cela nedelja po Vaskrsu naziva se Svetla nedelja, a crkvene pesme koje se tada pevaju, pune su radosti i veselja.

Svetla nedelja se završava nedeljom Antipashe (Mali Vaskrs). Tokom ove sedmice, Carske dveri se sve vreme u drže otvorene, sve do Svetle subote. Pravilo Šestog vaseljenskog sabora (66. pravilo) kaže da od Vaskrsa pa do Tomine nedelje, traje veselje u čast Vaskrsenja Hristovog. Ova sedmica je uvek trapava, tj. ne posti se sredom i petkom. Svetle sedmice počinje liturgijski period koji traje pedeset dana – od Vaskrsa do Duhova.

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

Veliko isključenje struje u Vršcu 30. septembra

EPS Distribucija doo Beograd, Ogranak Pančevo, Pogon Vršac obaveštavaju korisnike da će, zbog radova na ...

Facebook