Završen etno sajam ženskog stvaralaštva u organizaciji grada Vršca u Centru Milenijum

Etno sajam ženskog stvaralaštva u organizaciji grada Vršca u Centru Milenijum okupio je brojne učesnike i posetioce. Udruženja žena i udruženja nacionalnih manjina iz Vršca, Alibunara i Plandišta, predstavila su žensko stvaralaštvo, umeće, tradiciju i kulturu ovog kraja, brojnim radovima i rukotvorinama.

Na Etno sajmu svoje radove predstavila su udruženja žena iz Uljme, Izbišta, Gudurice, Hajdučice, Kuštilja, Ilandže, Plandišta, kao i udruženja nacionalnih manjina „Česka beseda“, udruzenje Makedonaca „Vardar“ , KUD „Adi Endre“ iz Šusare i Poljoprivredna škola iz Vršca.

– Posetioci su umali jedinstvenu priliku da se na jednom mestu upoznaju sa tradicionalnim ženskim narodnim stvaralaštvom, i načinima kako se to nekada davno radilo. Kreativne, talentovane i vešte ženske ruke su odvajkada stvarale sve ono sto danas čini kulturu i negovanje tradicije i folklora, tako da su svi mogli da uživajui u koloritu narodnih nošnji, ručnih radova i rukotvorina., kaže članica Gradskog veća Nataša Ćirić.

Osim rukotvorina, na Sajmu se osetio i miris dobro poznatog starinskog banatskog kolača – njenog veličanstva – štrudle, a organizatori su obezbedili i prigodne nagrade za učesnice koje su se takmičile u pravljenju najbolje štrudle. ocenu o tome čija je šrudla najbolja, dali su profesori kulinarstva Poljoprivredne škole.

Prva nagradu otišla je u ruke Udruženja žena iz Vojvodinaca, druga nagrada pripala je KUD „Adi Endre“ iz Šušare, dok su treće mesto podelili Udruženje žena „Dobra volja“ iz Izbišta i Udruženje žena „Ilandžanke“ iz Ilandže.
Osim izložbenog dela, u okviru Sajma, u Kongresno – muzičkoj dvorani Centra Milenijum, održan je i veliki koncert vršačkog KUD „Grozd“.

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

FIRMA “ZONETI” DONIRALA ZAŠTITNE MASKE

Ovih dana svedocimo smo većeg broja humanih ljudi koji širom naše zemlje šiju i doniraju ...

Facebook