Bolji uslovi za rad u Specijalnoj školi

Radovi na novom sanitarnom čvoru i prostorijama za rad nastavnika u Specijalnoj školi za osnovno i srednje obrazovanje “Jelena Varjaški” u Vršcu su završeni čime su u mnogome poboljašni uslovi za rad dece i nastavnika.

Radovi na rekonstrukciji dela zgrade na koju je dozidan sanitarni čvor i prostorije za rad zaposlenih u ustanovi, počeli su martu 2016. godine, mada se sa pripremom za ovaj posao, a to znači sa prikupljanjem potrebne dokumentacije počelo pre 4 godine.

Izgradnja novog sanitarnog čvora naložena je i od strane inspekcije jer stari nije bio adekvatan za učenike u kolicima kojih je ovde svake godine sve više. Sredstva su obezbeđena iz samodoprinosa za obrazovanje koji su građani Vršca izdvajali do kraja prethodne godine.

“Vrednost radova je 7,5 miliona dinara. Na računu škole je još oko 500.000 dinara koji će biti potrošeni nakon prijema objekta . Škola je sada dobila mnoge prednosti. Pre svega sanitrani čvor je rešen trajno kao i prostor za rad dela zaposlenih i olakšano je kretanje dece sa invaliditetom u kolicima”, kaže direktor škole Dušan Milić

“Iako nastavak samodoprinosa za obrazovanje u Vršcu nije izglasan, ima načina da se za radove u školama sredstva i nadalje obezbeđuju iz drugih izvora. I dalje imamo fondove od ove godine za člija se sredstva može konkurisati. Jedino što je malo komplikovaniji proces i što direktori moraju da imaju spremne projkete”, rekla je Marijana Golomejić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

Sa završetkom radova na sanitarnom čvoru škola je dosta dobila. Ali, bilo je nužno i izmestanje senzorne sobe koja se sada nalazi u drugom delu školske zgrade. Senzorna soba, koja je dobila i novu opremu, ima sve karakteristike potrebne za aktivnosti dece- psihomotorne, somatske i druge prednosti koje ona nosi. Škola „Jelena Varjaski” je među retkim školam koje imaju ovako opremljenu senzornu sobu i obučen kadar da u njoj radi sa decom.

Potreba za rekonstrukcijom kako bi bile dostupne osobama sa invaliditetom postoji i u drugim objektima u gradu Vršcu.

“Mi smo formirali komisiju za implementaciju tehničkih standarda pristupačnosti u objektima, U zavisnosti od sredstava radićemo segment po segment. Očekujemo da prvo prilagođavanje počnemo u zgradi lokalne samouprave, a zatim po drugim institucijama. Međutim, i te institucije imaju obavezu da za narednu godinu planiraju i same radove u skladu sa preporukama”, kaže Tatjana Nikolić, članica Gradskog veća za socijalna pitanja.

Da bi škola bila kompletno usklađena sa propisanim standardima za rad sa decom ometenom u razvoju, potrebno je hitno prilagoditi i prostor unutar objekta za prolazak dece u kolicima i uraditi centralno grejanje za koje postoji projekat, a potrebna sredstva su oko 3,5 miliona dinara.

Izvor RTV

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

FIRMA “ZONETI” DONIRALA ZAŠTITNE MASKE

Ovih dana svedocimo smo većeg broja humanih ljudi koji širom naše zemlje šiju i doniraju ...

Facebook