MIGRANTSKA KRIZA: Markovac i Gudurica na migranstkoj ruti

Već neko vreme, Vršac je postao deo sve vibrantnije rute za prolazak mingranata i izbeglica sa Bliskog istoka ka zemljama EU. Gudurica i Markovac kao sela blizu granice postali su meta grupa izbeglica iz Sirije, Iraka i Avganistana. Povećan je njihov broj i u Vršcu.

Mirni, ali u sve većim grupama nevoljnici sa Bliskog istoka dolaze u Guduricu, i posebno u markovac kako bi preko njega pokušali da predju u susednu Rumuniju, u nastojanju da se domognu Zapadne Evrope. Do sada nisu pravili nikakve ekscese, sve su u radnjama uredno plaćali ali je jasno da ih neko van Vršca usmerava na ova mesta za prelazak granice.

Meštani Markovca svedoče o finom ponašanju migranata, medju kojima ima dosta žena i dece, i koji imaju dosta novca kojim plaćaju hranu i potrepštine za put. Problem je u tome što migranti dolaze u sve većim grupama, a sa migranstkim dozvolama koje im izdaje Srbija, imaju pravo 10 dana bez ograničenja da krstare Srbijom.  Kako je Markovac mesto sa uglavnom starijim stanovnicima, nemir počinje da hvata neke meštane.

Od kada su lakomisleno ukinute graničarske jedinice, vojske više nema na granicama i ona ih ne čuva, već to radi pogranična policija. Za sada ona uspeva da se izbori sa ovim migrantima i da ih vrati u Beograd u centre za prihvat migranata.

Zatvaranjem, „Madjarske“ rute za migrante, oni kreću i traže nove, i moguće je da dodje do sve većeg priliva ka granici sa EU u našem kraju. Dolaskom proleća, kada zelenilo olista biće još teže organima reda da zaustave migrante.

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Novi direktor Drugog Oktobra Vršac, Jovan Knežević

Diplomirani pravnik Jovan Knežević, aktuelni načelnik uprave Grada Vršca uskoro bi mogao biti imenovan za ...

Facebook