Osmo kolo prvenstva šah kluba „Bora Kostić“ Vršac i Grada Vršca -samo dva remija, sve ostalo borbeno i odlučeno

Rezultati koji su postignuti u osmom kolu:

kolo-8

U derbiju najstarijeg i najmlađeg učesnika pobedio je iskusni mk Zoran Popov. Igrao je sa mladalačkim žarom, mladi Ikat. Ilija Milić nije ni za trenutak izbegavao komplikovanu i oštru borbu iako je bio crni. U uobičajenim postavama Ben-oni otvaranja, MIlić je nastupio pešacima na daminom krilu, Popov je pokrenuo svoju pešačku masu u centru i bolje se snašao na tabli prepunoj figura i mogućnosti. Ali, svakako je igra Milića za respekt, pred njim je šahovska budućnost a iza čika Zorana bogate šahovske godine ispunjene mnogim lepim pobedama. On je i jedini senior na turniru koji nema ni jedan jedini remi – sve partije koje je igrao su završene pobedama ili porazima što najbolje govori koliko je borbeno igrao.

mk Zorić Savo  i mk Bućan Vlada, prvotimci ŠK „Bora Kostić“ su odmerili snage i u izjednačenoj poziciji u kojoj su se našlu po izlasku iz otvaranja i izmene dama saglasili su se na remi.

U derbiju devojaka, dve dame su se ravnopravno nosile sve do velike vremenske oskudice u koju je zapala  IIkat. Nevena Radulov, što je mk Marija Stanimirović iskoristila igrajući sigurno i relizovala svoju novu pobedu. Nažalost, Nevena je mnogo bollje igrala nego što njeni poeni i položaj na tabeli to pokazuju.

U uzbudljivoj partiji mk Petrović Laza je održao korak u borbi za vrh i pobedio mk Vojnu Pau. Petrović je kao beli dobro odigrao otvaranje i zahvatio prostor i inicijativu, nastala je oštra pozicija a na kraju je Vojna izgubio materijal i ubrzo predao. Dobra igra Petrovića pokazuje da nije slučajno na tabeli tako visoko i da ima velike ambicije u pogledu konačnog plasmana. Vojna je posle partije bio vidno razočaran, ali tako je to u sportu i šahu.

mk Ovčarov Dragutin i mk Uzelac Čeda odigrali su partiju punu laviranja i premeštanja figura odmeravajući snage i pripremajući se za rasplet koji je uspešnije sproveo Uzelac i posle bogate igre „isposlovao“ je završnicu sa po dva lovca ali sa pešakom više koji se kasnije pretvorio u prednost od dvapešaka  više i Uzelac je sigurno realizovao ovakvu prednost. Prvotimac „Bore Kostića“ imponuje svojim pristupom, partiju je igrao do krajnjih granica i uvek svoje partije završava među poslednjima koristeći svo rapoloživo vreme i posledenje mogućnosti u pozicijama. U narednim sezonama ekipa kluba će u potpunosti moći da se osloni na njega.

U partiji fm Đonin Boška i mk Rankov Pere, Đonin je načinio nepreciznost u otvaranju i Rankov je kao crni dospeo u lepu poziciju sa aktivnim raporedom figura kao crni čime je mogao da bude zadovoljan i da poboljšava svoju poziciju sa boljim izgledima. Ipak, on nije bio strpljiv, rano je odlučio da krene u taktičke akcije i žrtvovao je figuru za dva pešaka oko kralja Đonina.   Đonin se odbranio, izmenio dame i time otupio oštricu napada Rankova a zatim realizovao prednost figure za dva pešaka preciznom igrom.

U partiji mk Đorđev Bojana i mk Mitrovanov Đorđa viđeno je relativno malo poteza a mnogo međusobnog uvažavanja, igrači su brzo sklopili remi i sačuvali snagu za sledeća kola i finiš turnira. Predstoji nam poslednjih pet kola turnira.

Na tabeli je posle osmog kola situacija sledeća:tabela-8

Prema položaju na tabeli  i broju osvojenih poena do sada, čekuje se borba za titulu i najviši plasman između prve četvorice.

Vodeći fm Đonin sa 6,5 poena ima blagu prednost od jednog poena a prate ga sa po 5,5 poena mk Petrović Laza, mk Bućan Vladimir i mk Đorđev Bojan. Nije isključeno da se u borbu za sam vrh umeša i neko iz grupe sa 4,5 poena gde su mk Mitrovanov, mk Rankov  i mk Vojna.

Sledeće – deveto kolo  je na programu u subotu 04.03.2017. kada će se sastati:

kolo-9

Fotografije sa ovog kola su u prilogu, zahvaljujemo Saši Talpešu koji ih je načinio.

dscn0216
mk Uzelac Čeda  – mk Ovčarov Dragutin (beli) , važna pobeda mk Uzelca
dscn0217
mk Petrović Laza (beli) – mk Vojna Pau =1:0    Važna pobeda Petrovića u borbi za vrh.                                                                                        
dscn0219
fm Đonin Boško – mk Rankov Petar = 1:0                                                                                                                                         Rankov je igrao hrabro ali čini se da je žrtva nije bila korektna.   Može li fm Đonin  do petnaeste titule prvaka?

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

U SUBOTU XVII LOV NA BANATSKU LISICU

U subotu 25.januara, u Alibunaru se organizuje XVII Lov na Banatsku lisicu, čiji su organizatori ...

Facebook