SAVEZ POTOMAKA RATNIKA, PODRUŽNICA VRŠAC: Očuvanje kulturne i slobodarske svetkovine naših naroda(FOTO)

Savez Potomaka Ratnika već 104 godine nosi poruku mira i tolerancije među nacijama, bori se i zalaže za očuvanje kulturne i slobodarske svetkovine naših naroda. Očuvanje tradicije i istorije značajno je za naš narod, na taj način čuvamo naše predke od zaborava. Naši preci borili su se kako bi mi danas mogli da uživamo u svemu što su za nas ostavili.

Neki od potomaka Solunskih ratnika, koji su se borili za slobodu, žive i rade u Vršcu. Jedan od njih je i Nikola Spremo, čiji su potomci bili učesnici Solunskog fronta. On kako bi sačuvao sve istorijske momente od zaborava, osniva Podružnicu Vršac, u okviru Saveza Potomaka Ratnika 1912.-1920.

Podružnica Vršac, osnovana je 2003. godine u Vršcu u slavu i čast Dimitrija Spremo poslednjeg Solunskog ratnika sa teritorije Srbije.

-Vođen istinom, junaštvom i zavetom naših starih ratnika sa težnjom očuvanja mira, duhovnih i slobodarskih tradicija koje srpski narod toliko u sebi ima, pristupio sam 2000. god Savezu potomaka ratnika u želji da se lik i dela slavnih predaka nezaborave, rekao je Nikola Spemo, predsednik Podružnice Vršac.

Podružnica Vršac do danas je aktivno vršila komemoracije, svečane akademije, pokrenula inicijativu o međunarodnom projektu izgradnje spomenika prijateljstva SR Rumunije i SR Srbije.

-Podružnica ima dobru saradnju sa ostalim boračkim i patriotskim organizacijama. Zajedno sa drugim udruženjima organizovali smo čitav niz zajedničkih projekata, a najviše sa eparhijom Banatskom i Društvom Srpskih Domaćina kao što je prikupljanje pomoći i podela paketića deci bez roditeljskog staranja, obnovila spomenik Rusima Belogradejcima i otkrila i posvetila kapelu Carskoj porodici Romanovih u Vršcu zajedno sa ambasadom Rusije, dodaje Spremo.

 

U Vršcu se svake godine, 5. novembra obeležava Dan oslobođenja. Dan kada je austro-ugarska vojska napustila naš grad što je tad označilo novo doba za Vršac u Srbiji. Ovom danu Podružnica Vršac pridaje veliki značaj i toga dana podsećamo se na ono što su učinili naši preci. U razgovoru sa Nikolom Spremo, došli smo i do istorijiskih podataka, i saznali kako je to sve tih dana izgledalo.

-Pre 98 godina 05. Novembra u Vršcu se formira narodni odbor koji je imao osnovni cilj, da održi red u Vršcu i okolini Vršca. Za predsednika tog odbora izabran je dr Slavko Miletić. Taj odbor sa svojim predsednikom na čelu sastaje se 07. Novembra u obližnjem selu Jasenovo kod Vršca sa pristiglom Srpskom vojskom koju je predvodio major Dodić, počinje priču Nikola Spremo.

Izaslanici iz Vršca informišu Srpsku vojsku o stanju u opštini i prenose molbu tamošnje komande Nemačke vojske o mirnom prolazu svojih trupa, koje su u tom trenutku bile u povlačenju iz Srbije preko Vršca ka Temišvaru.

-Tom prilikom dogovaraju dan ulaska Srpske vojske u grad Vršac i odlučuju se za dan Svetog Arsenija I Arhiepskopa srpskog 10. Novembar 1918 godine. Vrščani uz najveće oduševljenje i radost, dočekuju Srpsku vojsku predvođenu majorem Dodićem koji je trijumfalno projahao na belom konju. Ceremonija predaje ključeva grada se završava uz sveopšte veselje a kasnije svečanim pojanjem Vladike Gavrila i sveštenstva u Sabornoj crkvi, dodaje na kraju prepričavajući nam istoriju potpomak Spremo.

Kako navodi Nikola Spremo, velika mu je čast i zadovoljstvo što na ovaj način može da sačuva svoje predke od zaborava. To će činiti i dalje, i nastojaće da očuva veru, mir i tradiciju našeg naroda. Srbija ima čime da se ponosi, a tome govore i istorijske činjenice.

Podružnica Vršac je otvorena za saradnju i spremna da nastavi svoj rad,neprestano uči i postoji u slavu i čast onima koji su imali i voleli svoju domovinu ko svetinju!

Izvor Južni Banat

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Počinje velika akcija sadnje drveća u Vršcu

Grad Vršac počinje veliku akciju sadnje drveća “Posadi drvo, negujmo ga zajedno”. Ukoliko želite da ...

Facebook