PROFESORI, A RASPEVANI: Vršački Hor Raspevanih profesora ove godine planira prvi solistički koncert

Za profesore se vezuju atributi poput – strogosti, rasejanosti, pravednosti ili nepravednosti, ali raspevane možemo sresti jedino u Vršcu. U Vršcu već četiri i po godine postoji Hor “Raspevani profesori”. Puni pozitivne energije i vedrog duha, pod dirigentskom palicom Marine Kliske Čengeri, nastupaju na svim manifestacijama u gradu i okolini, na humanitarnim koncertima i svečanostima, kako u zemlji tako i u inostarnstvu.

-Druženje “Raspevanih profesora” započelo je još u januaru 2012., a prvi nastup hor je imao na humanitarnom koncertu “Žurka za Marka”, održanom u foajeu Kongresne dvorane „Millennium“ 29. oktobra iste godine. Krajem 2014., registrovan je Umetničko – obrazovni centar „Raspevani profesori“, a jednonedeljna okupljanja više nisu bila dovoljna. Kako bi odgovorili na sve češće pozive da nastupe, hor druženje nastavlja dva puta sedmično, što ne predstavlja nikakav problem za njegove članove, započinje priču Marinan Kliska Čengeri, dirigent hora.

Kada su profrsori okupljeni oko muzike shvatili da dobrovoljno druženje svima pruža veliko zadovoljstvo, a nekima čini da se pojedine brige mnogo lakše podnose, da se neki problemi bezbolnije rešavaju, sve to zahvaljujući neverovatnoj količini pozitivne energije date i primljene na tim probama, poželeli su da je podele sa svima koji žele da ih slušaju. Tako su probe hora dobile dodatnu svrhu, a to je da postanu bolji pevači, uvežbaniji, upevaniji i raspevaniji kako bi što bolje predstavili svoj rad i preneli pozitivne vibracije gledalištu.

Danas ovo Društvo broji dvadesetak članova, profesora hemije, geografije, informatike, stranih jezika, a okupila ih je Marina Kliska, profesorka muzičke kulture ili umetnosti, u zavisnosti u kojoj od tri škole radi: Gimnaziji “Borislav Petrov Braca“ iz Vršca, Hemijsko-medicinskoj školi i OŠ „Moša Pijade“ u Gudurici. Iako se pitanje godina ne postavlja, uglanom su članovi mlađi ljudi, a pitanje talenta se postavlja i to je jedan od uslova ulaska u ovaj hor. Drugi je ljubav prema horskoj muzici i druženju. Pored dirigenta Marine Kliska, veliki doprinos u radu daje I profesorka, muzički pedagog Roksana Činč.

-Za nekoliko godina koliko postoji, hor je ostvario veliki broj nastupa u zemlji i inostranstvu. Iako se repertoar kreće od tradicionalnih, starogradskih, zabavnih pesama, sve češće se izvode duhovne kompozicije. Sa njima nastupamo na raznim svečanostima u zemlji, a prave ovacije smo doživeli u temišvarskoj Sabornoj crkvi, u okviru nastupa na proslavi Svetog Nikole, kojeg Rumuni slave 6. decembra po Gregorijanskom kalendaru, sa jos 12 horova iz Rumunije i Srbije, a pod pokroviteljstvom mitropolita banatskog Joana Seležana, dodaje Marina Kliska Čengeri.

Pored mnogobrojnih nastupa, Hor je ostvario saradnju I sa mnogim udruženjima I organizacijama. Uspešna saradnja ostvarena sa „Češkom besedom“ otpočela je koncertom uoči Uskrsa 25.mata 2016. Da je saradnja bila više nego uspešna svedoči poziv i gostovanje u Češkoj u periodu od 26-29. maja 2016., na šta je hor posebno ponosan.

Da hor ima vrlo često nastupe govori i primer o tome, da su samo tokom decembra 2016. imali 5 nastupa. Dva su održana u NP ‚‚Sterija” u Vršcu, a jedan u Temišvaru, sada već kao tradicionalni nastup već drugu godinu za redom, pod pokroviteljstvom mitropolita banatskog Joana Seležana

-I u 2017.godini raspevani plene svojom energijom i toplinom, te imali su nekoliko uspešnih i veoma zapaženih nastupa. Posebnu pažnju u Novoj godini privukao je scencki nastup u okviru centralne Akademije za Svetog Savu, 26. januara2017. godine, gde je hor premijerno otpevao “Pobednu pesmu” i ostavio snažan utisak na publiku. Pored ovog desila su se još dva nastupa. Jedan u januaru u Banatskom Novom Selu, sa šarolikim repertoaorm, a drugi 14. februara, povodom školske slave Sveti Trifun u Poljoprivrednoj školi, sa izvođenjem vinskih I tamburaških pesama, rekla je Marina.

Ova družina ljubitelja dobre muzike se nada solističkom koncertu u vidu performansa ovog proleća, putovanju za Bosnu, za koju su već dobili zvanični poziv, putovanju pod pokroviteljstvom mitropolita banatskog Joana Seležana u Češku, kao i mnogim drugim nastupima.

Izvor Južni Banat

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Nastavljeno asvaltiranje prema Gudurici (FOTO)

U okviru ugovora o javno privatnom partnerstvu, koji predviđa izgradnju nove i sanaciju postojeće saobraćajne ...

Facebook