POLJOPRIVREDNA ŠKOLA „VRŠAC“ OBELEŽILA ŠKOLSKU SLAVU: Rekordan broj uzoraka vina i rakija za 25. Smotri ocenjivanja

Poljoprivredna škola „Vršac“ obeležila je školsku slavu Sveti Trifun. Već tradicionalno održala se i 25. Smotra ocenjivanja kvaliteta vina i rakije, koja je i najstarija manifestacija tog tipa u našem gradu.

Rezanju slavskog kolača, kako običaji nalažu, i svečanosti prisustvovali su članovi gradskog veća, direktori škola, privrednici i prijatelji škole. U programu koji su pripremile profesorke Dušica Ćirić i Aleksandra Molnar, učestvovao je, pored đaka škole i Hor Raspevanih profesora.

Učenici su pripremili kulturno umetnički program, a dodeljene su i pohvale onim đacima koji su se istakli i ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima tokom protekle godine.

Prilikom obraćanja, direktor škole Srđan Kliska osvrnuo se na prethodni period i pohvalio se uspesima koje je Poljoprivredna škola postigla i koliko je sam objekat uređen i modernizovan, a sve u cilju što kvalitetnije nastave i obrazovanja.

-Postigli smo zapažene rezultate na mnogim takmičenjima, uradili smo i nastavljamo sa daljim uređenjem škole i prostora oko nje. Školska ekonomija svakim danom dobija novi bolji izgled. Radovi se završavaju na vreme i u najboljem kvalitetu. Uradili smo u prethodnokm periodu jučionice po najsavremenijim standardima, rekonstruisali hemijsku laboratoriju. Smatramo da naša deca zaslužuju najbolje obrazovanje, i najbolje usvajanje praktičnih veština, jer jedino tako će biti konkurenti i spremni za nova vremena i nove poslovne izazove, rekao je Srđan Kliska, direktor Poljoprivredne škole.

Već tradicionalno, 25 godina, prilikom proslave školske slave, oragnizuje se i Smotra ocenjivanja kvaliteta vina i rakije. Broj izlagača i prispelih uzoraka svake godine je sve veći. Ove 2017. godine primljeno je ukupno 97 uzoraka jakih alkoholnih pića, vina i specijalnih pića. Od tog broja pristiglo je 12 jakih alkoholnih pića od grožđa, 49 jakih alkoholnih pića od voća, 18 crvenih, 15 belih vina i 5 specijalnih pića.

Kao i prethodnih godina ocenjivanje kvaliteta svakog uzorka vršeno je u vidu hemijskih analiza i organoleptičkih degustacija. Ove godine zadatak da ocene uzorke vina i rakija imali su stručnjaci iz Enološke stanice „Vršac“, Vršački vinogradi AD i profesori Poljoprivredne škole. Prvo mesto u kategoriji belih vina i zlatnu medalju osvojio je Josif Nedin, za Beli burgundac, on je i u kategoriji Crnih vina sovario uspeh i osvojio srebrno odličje za vino Kupaža. U kategoriji Rakija od grožđa, zlatne medalje osvojili su Nikola Ristić za Lozu i Jaroslav Bodnar za Lozu 2014. Prvo mesto u kategoriji Rakija od voća osvojio je Milutin Krstajić za Dunjevaču.

Novina ove godine bila je kategorija Specijalnih vrsta pića, u kojoj je bilo pet prijaveljnih kandidata sa pet različitih pića. Prvo mesto pripalo je Nikoli Todorovskom iz Plandišta, za Vino od višnje i meda.

-Mi, kao porodični poljoprivredni proizvođači odlučili smo se da pravimo malo drugačije vino. Pošto posedujemo voćnjake i gajimo pčele, odlučili smo se da, moj brat i ja, da napravimo neki svoj proizvod, da bi podigli to na viši nivo. Recept poseban ne postoji, u pitanju je klasično vino, umesto grožđa idu višnje, sa dodatkom meda, rekao je Nikola Todorovski, dobitnik zlatne medalje.

20170214_132829-500x282

Izvor Južni Banat

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Nova ograda kod Vladičanskog dvora u Vršcu (FOTO)

Nova ograda kod Vladičinskog dvora u Vršcu, radovi su u toku. Očekuje se za par ...

Facebook