NE! NE nasilju, NE tišini koja ga okružuje, NE okretanju glave, NE odsustvu empatije

Unija parlamenata srednjoškolaca Vršca je još novembra meseca prošle godine došla je na ideju da osmisli jedan zajednički projekat. Tema je trebala da bude goruća, a poruka gromoglasna.

Želja da se pomogne drugima prikupljanjem humanitarne pomoći, bila je sastavni deo te priče. Nasilje koje je sveprisutno u društvu u kome živimo je tema oko koje su se svi srednjoškolci složili.

Projekat je krenuo, ideje su se nizale a priča zaokruživala. Sve srednje škole našega grada bile su deo te scene na kojoj je izrečeno jedno veliko NE! NE nasilju, NE tišini koja ga okružuje, NE okretanju glave, NE odsustvu empatije. Nastupili su u četvrtak 9. februara u prepunoj seli centra Milenijum i nikog, baš nikog nisu ostavili ravnodušnim. Publika je pevala, aplaudirala, poistovećivala se, a bilo je tu i strepnje, plakanja, oduševljavanja… Dugo će se prepričavati i dugo pamtiti.

Gimnazijalci su imali jedan od zapaženijih nastupa. Njihov dramski prikaz svakodnevnih školskih, ali i porodičnih sitauacija koje su prožete nasiljem bio je više nego ubedljiv.

Uzroci i posledice, nasilnik i žrtva, podrška i ignorisanje, batine i zagrljaji, roditelji i vršnjaci, sažetak svega je postojao u tih dvadeset i nešto minuta koliko su nastupali.

Poruka je bila jasna : jedno veliko NE! Recimo NE nasilju! I poslali su je, svima, prisutnima, ali i mnogo dalje! Veliko hvala: Miljani Nikolić, scenaristkinji i spiritus movensu čitave ove priče, Igoru Staniću (Danijel), Ivanu Paunovu (Marko), Katarini Milosavljević (Samanta), Luki Brkoviću (nasilnik), Matiji Petroviću, Adelinu Verešu, Simeonu Rađenoviću (ostali nasilnici), Sofiji Čupić (mala Katarina), Ani Čupić (Katarina), Sofiji Banašević, Nikoli Stuparu (Katarinini roditelji), Ljiljani Bižić, Sari Stojković i Anji Inđić (Samantine ugnjetavačice)! Veliko hvala i ekipi tehničke i ostale podrške: Mariji Tihić, Aleksandri Micić, Ivani Verovski, Vanji Vlaisavljević, Aleksandru Munćanu, Damiru Klariću i mnogim drugim učenicima.

Hvala puno SVIM srednjoškolcima na ovom zajedničkom poduhvatu! Ponosni smo što smo deo vašeg odrastanja, što postajete dobri ljudi, što težite tome da budete još bolji! Gledajući vas poželimo i mi odrasli da sebe menjamo na bolje.

Tako svi zajedno, samo zajedno, možemo postati deo jednog lepšeg i boljeg sveta!

Izvor: studentivrsac.org

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Nastavljeno asvaltiranje prema Gudurici (FOTO)

U okviru ugovora o javno privatnom partnerstvu, koji predviđa izgradnju nove i sanaciju postojeće saobraćajne ...

Facebook