REGIONALNA RAZVOJNA AGENCIJA „JUŽNI BANAT“ DOBILA DIREKTORA I PREDSEDNIKA SKUPŠTINE: Problemi lokalnih samouprava biće lakše identifikovani, a to će doneti OVO (FOTO, VIDEO)

Za prvog predsednika Skupštine Regionalne razvojne agencije „Južni Banat“, izabran je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva. Skupština osnivača, čiji su članovi sve lokalne samouprave iz Južnog Banata, imenovala je i Igora Kneževića za direktora agencije.

Osnovni zadatak Regionalne razvojne agencije biće priprema i realizacija infrastrukturnih projekata kao i ostvarivanje međunarodne, prekogranične i međuoptštinske saradnje na teritoriji Južnog Banata.

Skupštinu Regionalne razvojne agencije čini osam lokalnih samouprava iz Južnog Banata i dva privatna preduzeća, jedno iz Pančeva i jedno iz Vršca. Na prvoj sednici Skupštine za predsednika, čiji će mandat biti sledećih godinu dana izabran je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

–  Potpisali smo i Ugovor koji definiše plaćanje članarine, odnosno članske obaveze između Agencije i svakog pojedinačnog osnivača, rekao je Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva.

Kako je kazao Igor Knežević, prvi direktor Regionalne razvojne agencije „Južni Banat“, osnovni zadatak koji ima Agencija je razvoj Južnog Banata, jer dosadašnja praksa pokazuje da skoro nije bilo kapitalnih investicija i da je ulaganje u Južni Banat bilo sporadično.

– Prvo što treba uraditi je da se prepozna ono što je najbitnije vezano za lokalnu samoupravu što se tiče infrastrukturnog i privrednog ambijenta, kaže Knežević.

– Kada udružimo sve te lokalne strategije, dobijamo jednu opštu regionalnu strategiju na kojoj treba da radimo, a grad Pnčevo, kao najveći i po broju stanovnika i po prihodnoj strani je nosilac. A to je na bazi partnerstva svih nas ovde. Pokušavamo da ravnomerno razvijemo region Južni Banat, zaključio je on.


Osnivanjem razvojene agencije u Južnom Banatu, 8 lokalnih samouprava, smatra da će lakše identifikovati zajedničke probleme, što je preduslov za privlačenje sredstva iz međunarodnih, pre svega IPA fondova, čime bi se brže rešavali problemi građana.

– Na ovakav način moći ćemo da konkurišemo za mnogo ozbiljnija sredstva za infrastrukturne projekte, koji dotiču i Pančevo. Ozbiljna sredstva se uglavnom izdvajaju za regionale projekte, od značaja više lokalnih samouprava. Na ovakav način mi stičemo uslov da svi zajedno konkurišemo preko Razvojne agencije na te projekte i da povlačimo ozbiljna sredstva od kojih će ozbiljna sredstva i da ostanu u Pančevu, istakao je gradonačelnik Saša Pavlov.

– Kao Grad možemo da apliciramo za sredstva kod određenih fondova. Ali za rešavanje nekih problema koji su prepoznatljivi ne samo Vršcu, nego i drugim opštinama širom Južnog Banata, potrebno je da budete deo Agencije. Možda samstalno niste dovoljno prepoznatljivi, ili niste adekvatni da bi pristupili određenim fondovima, izjavila je Dragana Mitrović, gradonačelnica Vršca.

– Mnogo je lakše ostvariti saradnju sa Agencijom koja je na vašoj teritoriji, koja vam je na kućnom pragu i koja je upoznata sa vašim problemima. Druga stvar je da kada dolaze investitori, što je ključni problem svih nas u Srbiji, jeste da imaju mesto gde mogu da dođu i dobiju široku paletu na jednom mestu, kazao je Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica.

– Sigurno da kada ujedinimo snage biće nam lakše. Građani Kovina ili Kovačice, i Plandišta, možda imaju zajednički interes oko nekog infrastrukturnog projekta. Sigurno da je mnogo lakše kada imamo predstavnika u Vladi Srbije ispred Južnog Banata, ističe Jovan Repac , predsednik opštine Plandište.

Osnivači regionale razvojne agencije „Južni Banat“ pored lokalnih samouprava su i preduzeće „Finnet inženjering“ iz Pančeva i „Hajtim“ iz Vršca. Očekuju da će njihovim učešćem u radu agencije moći da se čuje i glas provrede.

– Mislim da kada se strategija napravi, kada postoje prioriteti, koji su definisani na duži vremenski rok, i mi kao privreda vidimo šta možemo očekivati od određenoog regiona, i nađemo svoje mesto u tome. Druga stvar je da su fondovi namenjeni i privredi. Namenjeni su i prvatnim preduzetnicima, i malim i srednjim preduzećima, a ona nisu dovoljno upoznata sa pristupom tim fondovima, kaže Filip Perić iz pančevačke firme „Finnet inženjering“.

– Naš motiv za učešće u ovakvom projektu je što smatramo da nama kao privatnoj firmi, moto je da radimo u uspešnom okruženju. To okruženje neće biti uspešno samo po sebi. Moramo se svi uključiti u to da se tako nešto desi. Drugi razlog je što ovakve inicijative povezuju lokalne samouprave, i privatni sektor. Trebaju da imaju uspeha trebaju da imaju podršku, a to će sigurno dati dobre rezultate, rekao je Dejan Tanasijević iz vršačkog „HiTeam“.

Sedište buduće razvojne agencije „Južni Banat“ biće u Karađorđevoj 4, zgradi Urbanizma u Pančevu. Očekuje se da će agencija početi sa radom tokom februara.

 

Izvor: RTV Pančevo

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Uhapšen Vrščanin, policija pronašla drogu u stanu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vršcu uhapsili su S.Z. (1992) iz Vršca, zbog postojanja osnova ...

Facebook