KLUB IZ KOG SU POTEKLE NBA ZVEZDE PONOVO U VRHU DOMAĆE KOŠARKE: Košarkaši i navijači KK Vršac čuvaju tradiciju dugu 70 godina i simbol grada Vršca

Vršac se pored košave i vina prepoznaje i po košarci. Naime, košarkaški klub Vršac najveći je košarkaški kolektiv u Vojvodini i jedan od najstarijih u regionu. Možda ove činjenice niste znali o pomenutom klubu koji ima 70 godina dugu tradiciju pa ćemo u narednim redovima izneti sve ono zbog čega je KK Vršac odoleo vremenu i uspeo da se probije i dokaže i na takmičenjima vam granica naše zemlje.

Osnovan davne 1946. godine pod nazivom Jedinstvo. Kroz sedamdeset godina menjao je ime, uglavnom prema nazivu sponzora – Mladost, Polet,Inex Brixol, Agropanonija, Inex Vršac, a najveću slavu stekao pod
nazivom Hemofarm. Klub iz grada pod Kulom razvijao se, sportski rastao do značajnih rezultata kao što je osvajanje prestižnog trofeja regionalne ABA lige 2005. godine, a Vrščani su igrali još jedno finale ABA lige, ali i pet finala nacionalnog prvenstva i tri finala nacionalnog Kupa. Pažnju šire košarkaške javnosti klub je stekao nastupima u Evropskim takmičenjima.

Vršački klub iznedrio je veliki broj reprezentativaca naše zemlje poput Stefana Markovića, Bobana
Marjanovića, Milana Mačvana, Darka Miličića, Nemanje Dangubića, Nemanje Krstića, Luke Mitrovića, Nikole Milutinova… a boje kluba branili su i Nebojša Bogavac, Marko Simonović, Raško Katić i trofejni as Milenko Topić koji su osvajali i odličja sa reprezentacijom. Iz Vršca direktno u NBA ligu otišao Darko Miličić, osvajač šampionskog prstena. Izabran od velikih Detroit Pistonsa kao drugi pik na draftu, iza Lebrona Džejmsa, a ispred Karmela Entonija i Dvejna Vejda.

Prve velike košarkaške korake na parketu Centra Milenijum gazila je i zvezda Detroita Boban Marjanović.

KK Vršac je trenutno prvoplasirana ekipa Košarkaške lige Srbije. Iako je na početko sezone prevashodni cilj bila stabilizacija kluba, apetiti svih u klubu su porasli i trenutne ambicije su vezane za plasman u Superligu koju klub nije igrao poslednje četiri sezone. Najveći adut Vrščana trenutno su motivsanost i posvećenost igrača, ali i porodična atmosfera u timu – ekipa funkcioniše kao velika porodica u kojoj nema povišenih tonova.

– Rekao bih gotovo idilična atmosfera. Taj timski duh na terenu i van njega se oslikava i na rezultate ove sezone. Kao i u svakom timu, ima pojedinaca koji su uvek spremni na šalu, kod nas je to tandem Savović- Dimić koji svaki slobodan trenutak koriste za smicalice u svlačionici, autobusu ali i na terenu, priča za Portal Predrag Kanački generalni direktor kluba i dodaje:

– Osmeh na lice svih ljudi u klubu godinama donosi naš Mirče koji svaki svoj dan provodi u centru Millennium.

– Vršac ima odnegovanu košarkašku publiku i ona prepoznaje i podržava rad naše ekipe, kaže Kanački.

– Sa druge strane atraktivna igra i borbenost privlači gledaoce u velikom broju. Akterima južnobanatskog derbija prijala je činjenica je utakmicu između Vršca i Tamiša u Milenijumu gledalo 2200 ljudi. Slična podrška publike viđena je i na ostalim utakmicama u našoj dvorani, posebno u derbi susretima protiv Dinamika i Borca kada su navijači doslovce bili naš šesti igrač. Drago nam je što stolice u dvorani popunjavaju gledaoci svih uzrasta, a najveći broj mladih devojaka i momaka, dodaje Kanački.

foro kk

Sadašnji tim KK Vršca selektiran je kao spoj mladosti i iskustva, a u ovoj sezoni dres kluba nosi osam autentičnih Vrščana, što govori u prilog činjenici da, ne samo da je košarka omiljena sportskoj publici, već i mladi Vrščani rado šutiraju na koš, a i talentovani su za ovaj sport.

– Najvažnija činjenica je da su sjajni rezultati KK Vršac, ali i naše reprezentacije podigli zainteresovanost dece da treniraju košarku. Trenutno u mlađim kategorijama imamo preko stotinu dečaka koje predvode provereni košarkaški stručnjaci. Broj polaznika svakodnevno raste. Košarka je perjanica vršačkog sporta i moramo da vodimo računa o njenoj budućnosti, kaže Predrag Kanački.

Grad Vršac zaslužuje da se nađe u društvu najboljih timova u region, imajući u vidu košarkašku istoriju i infrastrukturu kojom raspolaže. Dugoročn cilj kluba je ABA liga, a prvi uslov za pravljenje gradske sportske priče je već ostvaren jer klub vode Vrščani.

Ženski košarkaški klub Vršac izazvao je košarkašku revoluciju na ovim prostorima. Ženska ekipa u Vršac je donela 20 trofeja, devet nacionalnih titula i 11 nacionalnih kupova. U klubu je ponovo legenda Biljana Stanković koja je jedinstvena osoba u našem sportu- 22 seniorske sezone i 24 osvojena trofeja zaslužuju najveći respekt. Njeno znanje, iskustvo i harizma mnogo pomažu treneru Danijeli Rizvić.

Takođe, prisustvo trofejne igračice Marine Mandić i Zorice Mitov mnogo znače velikom broju mladih igračica. Prva Olimpijska medalja u Vršac stigla je upravo zahvaljujući ženskoj košarci- donela ju je iz Rija devojka koja je ponikla u dvorani pod kulom – Tamara Radočaj.

Posle svih ovih rezultata i tradicije, Grad ima obavezu da se prema košarkaškom klubu u Vršcu odnosi sa velikim poštovanjem, jer je ova sportska priča u velikoj meri doprinela afirmaciji loklane sredine.

Izvor Južni Banat

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, European Championship Club Cup u Temišvaru za uzrast starijih pionirki U15 (FOTO)

European Championship Club Cup u Temišvaru za uzrast starijih pionirki U15. Naše devojke se kao ...

Facebook