STRAVIČNE POSLEDICE BACANJA PETARDI Zbog par minuta zabave, deca OSTAJU BEZ RUKU

Svake godine, posebno oko praznika, dođe do povreda zbog bacanja petardi. Ne prođe godina bez vesti da je neko dete teško povređeno dok se igralo sa ovim pirotehničkim sredstvima. Iako je njihova prodaja maloletnim licima zabranjena, kako se najluđa noć bliži prasak petardi je širom Srbije sve učestaliji.

Apel lekara: Ne bacajte pedarde, opasne su!

Uoči novogodišnjih praznika oglasili su se i lekari, koji su upozorili da se svake godine susreću sa povredama koje nastaju zbog petardi, od površnih blagih opekotina, do težih opekotina sa znacima infekcije, otvoreni i zatvoreni prelomi i delimične ili potpune amputacije, zatim povrede očiju i sluha.

Petarde nisu igračke

Petarde, nisu igračke, upozoravaju uoči predstojećih praznika svi nadležžni i podsećaju da pirotehnička sredstva nikako ne treba kupovati od neovlašćenih lica i na mestima koja za to nemaju dozvole, a posebno da ih deca ne kupuju i ne koriste bez kontrole roditelja.

Veterinari: Životinje mogu da dožive srčani udar zbog petardi

Osim što ovaj vid zabave može da dovede do ozbiljnih povreda, mogu i da uznemire kako ljude tako i životinje i dovedu do srčanih udara. Upravo iz tog razloga, veterinari, mole sve dana građane da za vreme novogodišnjih praznika ne bacaju petarde u životinja, jer detonacije, kako je rekao, mogu prouzrokovati srčani udar kod životinja, pa i smrt.

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

NSZ: Prijava kandidata za program “Moja prva plata” počinje 8. oktobra

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je prijava poslodavaca za učešće u programu “Moja ...

Facebook