Sultana Cijuk (1871 – 1935), rođena Vrščanka

Savremen pristup muzici u Vršcu počinje osnivanjem nemačkog pevačkog društva Werschetcer Männergesangverein 1854., a potom srpskog crkvenog pevačkog društva 1867. godine, osnovanog na inicijativu vršačkog advokata Sime Cijuka (dede Sultane Cijuk).

Sultana Cijuk rođena je 08.01.1871. godine u činovničkoj porodici, koja je bila veoma ugledna i imala je značajnu ulogu u kulturnom životu grada. Sultana Cijuk je bila zapažena već u Zavodu za vaspitanje ženske omladine Marije Kutke, svojim izvanrednim glasom i talentom za muziku.

Talenat je prepoznat, uspeh u školi evidentan i sad je trebalo učiniti puno toga da bi se Sultana Cijuk uputila na visoku muzičku školu – konzervatorijum, jer porodična finansijska situacija to nije omogućavala. Vrščani su priskočili u pomoć svojoj talentovanoj sugrađanki i već od 1888. priređuju dobrotvorne koncerte u njenu korist.

Prvi takav koncert održan je decembra 1888. kada je Sultana Cijuk pevala glavnu rolu u Lepoj Galateji, a učestvovali su i članovi Srpskog narodnog pozorišta i Crkvenog pevačkog društva.

Zahvaljujući prihodima od koncerata, kao i prilozima prosvetno-kulturnih ustanova i građana, Sultana Cijuk odlazi na konzervatorijum u Beč, gde počinju njene studije i usavršavanje kod čuvenog profesora Jovana Resa. Školovanje je završila 1895. godine, kao već poznata pevačica, jer je nastupala sa raznim operskim rolama i ostavljala izvanredan utisak, i glasom i pojavom, na publiku i muzičku kritiku.

Po završetku školovanja, usledili su mnogobrojni nastupi, a jedan od značajnijih je koncert održan 1896. u Beogradu, prilikom posete crnogorskog Kneza Nikole. Nakon koncerta, na kom je nastupala sa Žarkom Savićem, odlikovana je ordenom Sv. Save i crnogorskim Danilovim ordenom.

Blistava karijera je počela, nastupala je u mnogim evropskim metropolama i svuda je njen sopran osvajao i publiku i muzičke kritičare. U mnogim evropskim listovima objavljeni su sjajni prikazi o muzičkim dometima Sultane Cijuk. Izuzetna karijera operske dive nije smanjila osećaj pripadnosti i Cijukova se rado odazivala pozivima mnogih gradova u domovini.

Sa velikom radošću je nastupala u Vršcu, posebno na brojnim dobrotvornim koncertima za siromašnu decu, nikad ne zaboravljajući kako je njoj pružena neophodna pomoć kada je to bilo potrebno.

Njena karijera se završava posle I svetskog rata, nakon koga živi u Beogradu u kome i umire 1935. godine.

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Radi se novi asvalt ispred Gradske kuće Vršac (FOTO)

Ispred gradske kuće u Vršcu, put koji se nalazi oko 100m potpuno je sklonje i ...

Facebook