MARIJANA STRATULAT, PISAC ROMANA „FIORELA“: Život je neshvatljivo čudo!

Marijana Stratulat je pisac, pesnik i novinar iako je završila studije dizajna u Beogradu. Život ove više nego svestrane žene je ispunjen pisanjem i radošću jer se bavi i radom sa decom. Nedavno je izašao njen 14. roman pod nazivom „Fiorela“, koji je 25 novembra dobio specijalnu nagradu žirija na Festivalu proze “Liviju Rebreanu” u Bistrici (Rumunija). Knjiga je nastala po istinitoj priči.

Fiorela može da znači cvet, a fiori – jeza. Od toga sam krenula. Stvorila sam lik žene koja u sebi nosi dvostruku ličnost. U virtuelnom svetu je nežna i divna, a u realnom je surova, žena bez duše, koja ne preza ni od čega, ne bi li ostvarila svoj cilj. Kod nje je sve isplanirano. . Priča je dosta aktuelna I ukazuje na opasnosti koje vrebaju iza lažnih profila. Likovi su dosta negativni, niko više nikog ne voli, svi slede svoje interese, ne umeju da se snalaze u teškim životnim situacijama, lakše im je da beže u virtuelni svet, gde jednim cklik-om mogu da “uključe” ljubav I “isključe” tugu I bol. Postavlja se pitanje koji svet je bolji? Odgovor bi za neke bio jednostavan, a neki bi morali da razmisle, jer je život je neshvatljivo čudo,  kaže Marijana.

marijana-stratula-knjiga
Inače 2002. godine Marijana je počela da radi za „Libertatea“- najdugovečniji nedeljnik Rumuna u Srbiji, sa tradicijom dugom od preko 70 godina. Nakon kratkog vremena, postala je njihov stalni saradnik, ali i drugih časopisa na rumunskom jeziku. Godinu dana kasnije, postala je spoljini saradnik regionalnog radija – Radio Rešica iz Rumunije, u okviru programa aktuelnosti, a 2005. godine glavni urednik prvih seoskih novina u Banatu “Kuštiljskih novina”. Od pre sedam godina uređuje časopispod nazivom „Kuštiljski horizonti“, koji izlazi periodično.

Prvu zbirku pesama pod naslovom „… Samo deca!“ (…Doar copii!), objavila je 2002. godine, u izdavačkoj kući „Libertatea“ u Pančevu. Od 2002. god. do danas, objavila je 14 knjiga beletristike, kratke priče, poeziju i romane za decu.

Oduvek sam volela pisanje. Prvu pesmicu napisala sam u vrtiću i bila je objavljena u dečijim novinama. Sanjala sam o tome da vidim svoje ime na koricama neke knjige. Pišem od kad znam za sebe, ali nisam verovala da pisanje može da postane „posao“. Da radiš ono što želiš i voliš i da budeš plaćen za to, kaže Marijana Stratulat.

U periodu 2006 – 2015 godine, uređivala je i vodila emisiju na rumunskom jeziku „Caleidoscop“, na regionalnoj televiziji – „Banat“, u Vršcu. U istom periodu, realizovala je nekoliko emisija u okviru radijiskog programa „Viktorija“, u Vršcu. Aktivni je član Kulturnog-umetničkog društva „Mihaj Eminesku“ iz Kuštilja od ranog detinjstva, a 1999. godine uključila se u pozorišnu grupu „Nejka“ iz Kuštilja, najstarijeg rumunskog pozorišta u Banatu, koje je nastalo 1882. godine, te kao glumica i kostimograf osvaja više nagrada, kako u okviru Pozorišnih Dana Rumuna u Vojvodini, tako i na regionalnim i pokrajnskim takimčenjima. 2015. godine, pozorište iz Kuštilja je gostovalo u Beču (Austrija), kao prvo rumusnko amatersko pozorište sa ovih prostora koje je imalo priliku da se predstavi u jednoj zemlji Zapadne Evrope. Bila je član Departmana za Informisanje u okvriu Nacionalnog Saveta Rumuna iz Srbije. Od 2004. godine član je Udruženja Pisaca Vojvodine i Udruženja Novinara iz Srbije, a od 2012. godine, član je Udruženja Pisaca Rumunije.

Od 2012. vodi dečije pozorište u Kuštilju, gde potpisuje režiju i scenografiju. Piše dečiju poeziju, kratke priče i pozorišne predstave za decu. Od svih pomentuih aktivnosti, najviše voli rad sa decom, što ju je navelo da upiše Visoku školu strukovnih studija za obrazovanje vaspitača u Vršcu.

Počeli smo 12. Marta 2012. jer tog datuma 1882. bila prva predstava u Kustilju. Na početku sam imala šestoro dece, sada 27. Radim dobrovoljno sa njima u okviru KUDa Mihaj Eminesku. Predstave radimo svakog proleća, jer u aprilu imamo takmičenje Pozorišni Dani Rumuna u Vojvodini. Tekstove pišem sama, jer je nemoguće naći uloge za toliki broj dece. Dva puta smo učestvovali na festivalu dečijeg pozorišta Arlekin u Torku i osvojili drugu i treću nagradu. Ove godine bi možda bili prvi, ali nismo imali sredstava za prevoz do Torka. Tako da smo imali samo samo premjeru u Kustilju. Prošle godine smo gostovali u Rumuniji i u nekim školama kod nas, rekla je Marijana o svom pozorištu za decu.

Izvor Južni Banat

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

TREBA VAM POSAO ? OSTAVITE SVOJ CV!

BOLE NEKRETNINE – TREBA VAM STAN ILI KUĆA

NOVO – ODRŽAVANJE RAČUNARSKE MREŽE

POLASCI AUTOBUSOM I VOZOM

POLJOPRIVREDNA APOTEKA

x

Takođe pogledajte

DIS maket u Vršcu spreman da dočeka građane (FOTO)

Obilaskom DIS marketa iznenadio nas je izbor proizvoda u asortimanu na samom ulazu je novogodišnji ...

Facebook