Obrazovanje je jedan o ključnih koraka u inkluziji Roma

Treći sastanak Mreže za romska pitanja SKGO održan je 28. novembra u Beogradu. Tema sastanka bilo je obrazovanje kao jedno od pet prioritetnih oblasti definisanih u „Strategiji za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period od 2016 do 2025. godine”, ali i o mobilnim timovima koji zbog svog sastava predstavljaju multisektorski mehanizam za inkluziju Roma.

Obrazovanje Roma i Romkinja je jedno od ključnih koraka u poboljšanju položaja romske manjine u Srbiji, jer uključivanjem u obrazovni sistem se povećavaju njihove šanse za zapošljavanje, kvalitetniji život i inkluziju u lokalnoj zajednici, izjavio je generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić.

On je kazao da je SKGO, u pripremi Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i lokalnim samoupravama, koji će stupiti na snagu 1. decembra, predložila da u svakoj opštini bude uspostavljeno radno mesto koordinatora za romska pitanja kojem će se Romi i Romkinje moći da se obrate.

Staničić je kazao da je koordinator za romska pitanja “profesionalac koji zna materiju, zna šta se dešava u lokalnoj zajednici, koji može da pripremi predloge i obrazloženja i obavi kvalitetnu komunikaciju sa Romima i Romkinjama”.

Ostale teme sastanka su bile i uloga lokalne samouprave u prepoznavanje potreba i rešavanju pitanja po sporazumu o readmisiji, povećanje dostupnosti pravednosti i kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja Roma i Deklaracije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja na lokalnom nivou.

Kao predstavnik Grada Vršca sastanku je prisustvovala članica Gradskog veća Grada Vršca Tatjana Nikolić.

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

U Vršcu duvalo 110 km/h: Orkanski udar vetra može da obori čoveka, meteorolog progovorio o opasnosti

Na jugu Banata, pre svega u Vršcu, danas su zabaleženi orkanski udari vetra brzine od ...

Facebook