Kir Janja predstava

Početak, četvrtak 01 decembar, od 12:00h , Velika scena

STERIJIN TVRDICA KAO RENESANSNA KOMEDIJA

Klasično obrazovani Sterija, sigurno je bio upoznat sa renesansnom komedijom u izvornom obliku. Jer u fabuli i likovima njjegovog TVRDICE – KIR JANJE lako se prepoznaje klasična matrica bliska čak komediji del arte.

Tu je bogati škrti starac i njegova koketna mlada žena, kćerka iz prvog braka, devojka za udaju, vatreni udvarač i vremešni trgovac kome je ta kćer već obećana. Tema je uobičajena za renesansni teatar – NOVAC..i to novac pomenutog starca, bogataša, tvrdice.

Tu je još i sasvim netipični, stari prevareni sluga – poniženi radnik bez nade i sposobnosti da se izbori za svoja prava. I kao i u svim komedijama renesanse, tu sve vrca i od tvrdičluka i prevara, kao i od erotike i pohote. ALI – Sterija je u jednostavnoj scenskoj igri prikazao slikovite detalje svog vremena i svoje Vojvodine – dela Austrougarske carevine, u periodu ranog kapitalizma.

Lica su iz trgovačkog sloja koj tek stupa na društvenu pozornicu, pa su još i pripadnici raznih nacionalnih grupa koje su istorijske okolnosti spojile. U zavrzlama koje se pletu oko novca – njegovog sticanja i održavanja, gubljenja i dobijanja – glavni i najdinamičniji je grčki trgovac Kir Janja koji poput renesansnog Pantalonea upada u probleme zbog preterane strasti tvrdičluka. On je u stranoj sredini životno preplašen, pa mu se novac, mnogo novca koji stiče i ljubomorno čuva – čini kao neka lična zaštita. No njegov tvrdičluk prelazi u bolest. Ali i svi drugi likovi imaju strast vezanu za novac kao cilj i smisao života, no to im ne umanjuje i strasti ljubavi, pohote, požude, preljube….Da bi ostvarili svoje strasti likovi koriste prevaru i nasilje, licemerje i podlosti.

Njegov glavni lukavi oponent je predstavnik vlasti – notaroš Mišić, što pod lupu stavlja i moralnost državnog aparata. Tako dobijamo jednu razigranu fresku strasi i bolesti – sliku i priliku i našeg vremena. Ostaje samo da se dobro zabavimo uživajući u ovoj scenskoj sličici – snimku vesele igre ljudskih poroka, bez kojih bi svet bio manje zanimljiv.

BIOGRAFIJA – GORAN CVETKOVIĆ, Beograd – 1950, reditelj – pozorište i radio.

Diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i TV u junu 1974, u poslednjoj klasi prof. Vjekoslava Afrića, i to sa predstavom NA DNU Maksima Gorkog.

Još kao student, ranih sedamdesetih godina prošlog veka, režirao moderne predstave u tada značajnim alternativnim pozorištima Beograda

Režirao tokom proteklih tridesetak godina u Srpskom narodnom Pozorištu – Novi Sad, (kao stalno zaposlen od 1976. do 1981.), Kruševačkom pozorištu, Narodnom pozorištu – Nepszinhaz – Subotica, u Aleksincu, Budimpešti i u Beogradu – na srpskom, mađarskom, poljskom i engleskom jeziku.

Bio jedan od osnivača i reditelja u Autorskoj radionici RASKORAK koja je, sastavljena od značajnih autora svih umetnosti, nezavisno, ali vrlo društveno angažovano, radila tri godine – od 1982. do 1984.

Od 1981. stalno zaposlen u Radio Beogradu – najpre u Dečjoj redakciji – a od 1986. na Drugom programu, kao reditelj i autor dokumentarnih emisija. Režirao priličan broj radio drama.

U međuvremenu – od 1991. do 2004. sa prekidima – radi kao reditelj, pedagog i umetnički direktor u Akademskom pozorištu, Beograd, gde je režirao dvadesetak predstava modernog i društveno kritičkog pozorišta. Kao pedagog povremeno radi i u nekim privatnim školama glume. Učio glumi đake, nastavnike, profesore i studente .Od 1997 – 99. bio je umetnički direktor i selektor Međunarodnog festivala alternativnog pozorišta u Beogradu – BRAMS. Bio je član internacionalnog žirija na Festivalu ARENA 07. – Erlangen. Tri godine bio selektor Joakim-interfesta u Kragujevcu – od 2012 do 2014.

Sa autorskim predstavama učestvovao na alternativnim Festivalima u Francuskoj, Nemačkoj, Češkoj i Poljskoj.

Do 1. decembra 2015. godine radio je kao urednik za pozorište na Radiju Beograd 2, a od 2002. neprestano je i stalni pozorišni kritičar. U oktobru 2011, kod izdavača RTS, objavio knjigu izabranih kritika – GODINE GNEVA – HRONIKA – 2002 – 2009. U junu 2016. kod izdavača MOST-ART, objavio knjigu izabranih kritika TEATAR I DRUŠTVENO BIĆE u dva toma.

Sada je penzioner, reditelj i samostalni kritičar.

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje u Vršcu i okolinini 18, 19 i 20 novembra

Janova Ponedeljak 18. novembar Deo vikend naselja Janova prema Vršcu. 9:00-12:00 U slučaju vremenskih neprilika ...

Facebook