U Vršcu se održava „Kamp perspektivnih sportista“ Kendo Saveza Srbije (FOTO)

Besplatan „Kamp perspektivnih sportista“ Kendo Saveza Srbije održaće se u Vršcu u periodu od 25. do 27. novembra. Na njemu učestvuju deca iz Beograda, Šapca, Novog Sada, Paraćina, grada domaćina i mnogih drugih.

Domaćin ovogodišnjeg kampa je vršački klub borilačkih veština Gošinkan, čiji je predstavnik Adriana Barši, i jedan od organizatora kampa.

– Kendo kamp perspektivnih sportista već se tradicionalno organizuje u Vršcu. Prošle godine je došlo do jedne velike sportske saradnje između Kendo Saveza i Čambara Asocijacije Srbije, i to je sada jedan savez i funkcionišemo zajedno kao Nacionalni Granski Savez. Nakon velikih sportskih uspeha Ženske kendo reprezentacije na Evropskom prvenstvu i Čambara juniorskog tima na Evropskom prvenstvu koje je održano takođe u Francuskoj , došli smo na ideju da svake godine organizujemo u Vršcu kamp perspektivnih sportista. To su pre svega deca školskog uzrasta, i ovde imaju prilike da vežbaju sa najboljim majstorima Srbije, rekla nam je Adriana Barši, organizator „Kampa perspektivnih sportista“.

Oni koji vežbaju kendo se nazivaju kendoke. Kendo se vežba sa mačevima od bambusa a koristi se i zaštitna oprema u vidu oklopa (bogu). Kendoke takođe koriste i drvene mačeve (bokuto) pri vežbanju kendo kata i tehnike zaseka. U Kendou se gradi karakter, samodisciplina, poštovanje i karakteristična je težnja da kendoka vežbajući kendo pronalazi ‘’sebe samog’’ i težnja u pronalaženju jedinstva uma, duha i tela.

kendo4

Prema rečima učesnika, ovakvi kampovi puno znače u daljem radu i napredku dece koja se bave ovom borilačkom veštinom. Jedan od učesnika je i Veljko Karić iz Kendo kluba Katori iz Paraćina, koji, iako je mlad, do sada ima veliki broj medalja.

-Kendo treniram već tri i po godine. Treninzi su naporni ali kada se nešto voli, onda se sve izdrži. Kendo sam počeo da treniram tako što sam, kao mali stalno pravio mačeve i uz pomoć majke opredelio sam se za kendo, u kojem se tokom borbe i teninga koriste improvizovani mačevi napravljeni od bambusa. Do sada, za ove tri i po godine treniranja osvojio sam dva zlata, jedan pehar Državnog prvenstva, i 10 medalja. Ovakvi seminaro dosta nam pomažu kako bi usavršili svoje tehnike i veštine, koje posle koristimo na takmičenjima, rekao je mladi Veljko Karić.

kendo11Kendo je japanska borilačka veština takmičarskog karaktera. U kendou se naglašava napredak, psihički i karakterni razvoj kendoke i neprestana težnja ka napredovanju u veštini.

Kendo se razvio iz nekoliko stilova (škola) mačevanja koje su postojale u Japanu poslednjih nekoliko stotina godina. Moderan kendo je tradicionalna borilačka veština vaspitno-edukativnog karaktera i pruža savršen sklad između veštine i elemenata sportskog takmičenja, može se nazvati umetnošću japanskog mačevanja i u bukvalnom prevodu zanači “Put mača“ (“ken“ – mač, “do“ – put).

Kendo turniri se sastoje od kendo borbi u kojima se dva takmičara bore na 11x11m borilištu. Ko prvi od takmičara postigne dva čista ippona dobija borbu. Borbe traju do pet minuta, intenzivne su i dinamične.

Izvor Južni Banat

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Uhapšen Vrščanin, policija pronašla drogu u stanu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vršcu uhapsili su S.Z. (1992) iz Vršca, zbog postojanja osnova ...

Facebook