Čovek koji je vršačko vino stavio na Bečku berzu, Grof Mersi

Danas retko ko je čuo za grofa Mersija, guvernera banatske regije od 1718 do 1738 godine, a trebalo bi, naročito ljubitelji vina.

Veliki zaljubljenik ali i poznavalac Banata, zaslužan je za njegov značaj i prosperitet .Poznat je po rečenici: “Dvor neće gubiti ni vreme, ni priliku da Banat dovede u stanje procvata”.

Naime kada je usvojen nacrt o upravi Banata 1718. godine, Mersi je zvanično imenovan za guvernera Banata u Temišvaru. Pokrajina je nazvana temišvarskim Banatom. Zbog zapuštenosti pokrajine, bečki ratni savet i dvorska komora sa guvernerom Banata, generalom Klaudijem Florimundom Mersijem, izradili su plan uređenja Banata. Osnovne odrednice su bile vojna i politička uprava, ali i brzi privredni preporod Banata.

Posebnu pažnju posvetio je vinogradarstvu. Za 20 godina koliko je bio guverener,svako naselje je obrađivalo od 15 do 200 lanaca vinograda, a vršački atar je imao preko 15000 lanaca pod vinogradom. Sam Vršac  12000, a okolina još oko 3000 lanaca. Zapravo istorija uređenog gajenja, vinove loze, u Banatu, upravo počinje za vreme njegovog službovanaja. Vinogradi su se sadili po planovima prvog administratora Banata, ispričao je za TV OK kancelar banatskog vinskog reda Radoslav Ostojin iz Orlovata.

Vršačko groždje i vino je imalo veliki uticaj i na berzu u Beču jer se cena formirala tek posle berbe u Vršcu.

Pored ove grane privrede Grof Mersi je zaslužan za mnoge korisne stvari koje su se sporovodile u životu a to su ušoravanje ulica, gajenje stoke u štalama, podizanje panonske kuće i još mnogo toga.

Izvor TV OK / Južni Banat

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Kabinet IT u školi “Nikola Tesla” u Vršcu (VIDEO)

Kabinet IT u školi “Nikola Tesla” u Vršcu, kabinet je namenjen i korisnicima mašinskog smera. ...

Facebook