Komunalci proizvode pivo u Vršcu!

I dok se komunalna preduzeća u zemlji uglavnom bave pitanjima čistoće grada, distribucije gasa, odnošenja smeća, vršačko komunalno preduzeće se pored svih ovih poslova bavi i-proizvodnjom piva. Kažu sve je stvar dobre organizacije. Mini pivara nalazi se u fabrici vode, koju takođe proizvode vršački komunalci, a posluje pet meseci.

Pivo napravljeno po češkoj receptrui već se nalazi na tržištu.

Iako najpoznatiji po proizvodnji vina, vrščani su imali i  tradiciju proizvodnje piva, dugu više od dva veka, koja je nažalost, odlaskom pivare u stečaj, ugašena. Nakon pola decenije, ovu tradiciju vrščanima pokušava da vrati Javno Komunalno preduzeće, koje se osim uobičajene delatnosti bavi proizvodnjom piva i to istog kvaliteta kakav decenijama unazad neguju mini pivare u manastirima u Češkoj.

“Ovde se trenutno proizvodi kvalitetno svetlo pivo od uvoznih sirovina iz Češke. Uvozimo svetli i karamelizovani slad, kao i posebnu sortu hmelja koja se gaji samo u pokrajini Saz, što je i predviđeno licencom koju smo otkupili. Jedina domaća sirovina koju koristimo je kvasac i njega nabavljamo iz pivare u Valjeva. Vršačko pivo apsolutno je istog i kvaliteta i ukusa kao i Češko”  objašnjava tehnolog Branislava Arsić uz konstataciju da ih kupovina i transport sirovine iz Češke koštaju isto kao da su je kupili na našem tržištu, ali da o kvalitetu ne treba raspravljati.

U mini pivari, u okviru fabrike vode, planiraju da  proizvode 300.000 litara piva godišnje, što je  maksimalan kapacitet .Za sada, pivo koje porizvode vršački komunalci može se naći samo na loklanom tržištu.

U fabrici se nadaju da će, kvalitetom i daljim radom ostvariti  uslove da izađu i na tržišta širom naše zemlje.

Izvor Južni Banat

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, Martina je smršala više od 20kg. Kako je izgledala njena BORBA I ŠTA MOGU DA VAS NAUČE (FOTO)

“Moj problem sa kilogramima potiče još od ranog detinjstva, ali nisam tome pridavala značaja kao ...

Facebook