Vršac dobio tim za suzbijanje nasilja

Prvi sastanak multidisciplinarnog tima Grada Vršca za prevenciju i suzbijanje nasilja održan je u ponedeljak na kome je zaključeno da je stanovništvo osnaženo da prijavljuje takve slučajeve zbog čega je tim i formiran.

Naime, prema podacima nadležnog Centa za socijalni rad u 2015. godini registrovano je 196 slučajeva nasilja. Do današnjeg dana u 2016. godini registrovano je 72 slučaja nasilja kod odraslih i 31 slučaj kod dece, od toga 22 slučaja vršnjačkog nasilja.

Imajući u vidu ove podatke, te činjenice da je stanovništvo osnaženo da prijavljuje slučajeve nasilja ukazala se potreba za formiranjem ovakovog tima koji će sinhronizovati i unaprediti saradnju mađu lokalnim institucijama, ali i unaprediti prevenciju nasilja.

Osnovni zadaci ovog tima su da kordinira i sarađuje sa svim lokalnim institucijama uključenim u aktivnosti na sprečavanju i suzbijanju nasilja, preduzima potrebne aktivnosti za sprovođenje mera prevencije u skladu sa nacionalnim programima i protokolima za prevenciju nasilja na svim nivoima, da prikuplja i dostavlja podatke – izveštaje lokalnoj samoupravi o broju registrovanih slučajeva nasilja, organizuje i unapređuje preventivne aktivnosti u lokalnoj zajednici sa ciljem sprečavanja nasilja.

Takođe, tim će sarađivati sa državnim institucijama i nevladinim sektorom vezano za podizanje svesti o problematici nasilja i stvaraće mogućnosti za razvijanje nulte tolerancije na nasilje u lokalnoj zajednici.

Članovi tima su predstavnici Osnovnog javnog tužilaštva u Vršcu, Osnovnog suda u Vršcu, Centra za socijalni rad, Doma zdravlja, Opšte bolnice, Specijalne neuropsihijatrijske bolnice „Dr Slavoljub Bakalović“, kao i predstavnici Policijske stanice Vršac i Centra za prava žena Vršac.

Timom predsedava Tatjana Nikolić, članica Gradskog veća Grada Vršca zadužena za socijalna pitanja.

Izvor Južni Banat

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Upis novih učenika u Poljoprivrednoj školi Vršac

Delić atmosfere sa upisa đaka prvaka u Poljoprivrednu školu “Vršac”. Svim prvacima želimo da u ...

Facebook