Talenat ne poznaje granice: Vrščanka uči Šveđane da igraju košarku

Među onima koji danas sa uspehom pronose sportsku slavu Srbije širom sveta je i Andriana Minić, bivša košarkašica „Hemofarma“ iz Vršca  a sada igračica  prvoligaša KK „Brahe“ iz grada Huskvarno u Švedskoj.

Rođena je u Vršcu, gradu pod kulom, a prvo interesovanje za košarku pokazala je kao najviša učenica  u prvom razredu osnovne škole u Banatskom Karlovcu. Njen talenat prvi je prepoznao Budimir Jezdimirović trener  ŽKK „Jugobanat“iz pomenutog mesta.

Prvi korak ka profesionalnoj karijeri  načinila je u sedmom razredu škole kada je trener „Hemofarma“ Bogdan Bulj, poziva na prvi probni trening. Bilo je to 2004. godine u kampu košarke „Kasta“  gde dobija priznanje najbolje učesnice, što je za nju bio i potstrek da nastavi put uspona.

Uvidevši njenu zainteresovanost i potencijal vršački klub je  registrovao i postaje igračica ŽKK „Hemofarma“. Svakodnevno putovanje od Banatskog Karlovca do Vršca gde je igrala  nije bilo lako, ali  entuzijazam i zadovoljstvo igrati u tada najpopularnijem  klubu u zemlji su bili jači. Sa svega petnaest godina potpisuje i prvi stipendijski ugovor, a klub je smešta  u Domu učenika u Vršcu gde  lakše usklađuje  obaveze prema školi i sportu. Iz doma nosi lepe uspomene posebno sa takmičenja „Domijada „ gde je tim pomenute ustanove u osvajao najviša odličija. Tu je stekla i puno prijatelja sa kojima se i danas rado čuje.

U Vršcu je provela  četiri predivnih godina i tu igrala sa tada našim najboljim košarkašicama i velikim ličnostima koji su joj  pomogli da postane ono što danas jeste. Pored svakodnevnih  obaveza Andriana je našla vremena  i odgovorila na naša  pitanja o daljem toku sportske karijere za koju kada je ona u pitanju poznavaoci tvrde da je u punom usponu.

13900244_10154443860723276_1357834822057048059_nČast mi je što su moji treneri bili Jovica Antonić,Marina Maljković, Miroslav Kanjevac i Slađan Ilić. Za mene tada šesnaestogodišnju devojku bilo je puno rada i odricanja. Da ostvarim svoje ciljeve i napredujem presudana je bila podrška roditelja kojima sam  zahvalna za sve do sada.

Nakon Hemofarma, gde sam igrala  od 2005. do 2012. godine, sportsku karijeru nastavila sam u KK „Ušće“  i KK“Stara Pazova“. U kontaktu sa Tamarom Ruizić  tada trenerom švedckog kluba „Visby Ladies“ dobijam poziv da sa svojom koleginicom dođem i branim boje pomenutog kluba za koji sam nastupala protekle dve godine. U njemu sa srećom potpisujem  svoj prvi inostrani ugovor  i odlazim u Švedsku, na jednoj od nalepših destinacija  ove nordiske zemlje, na ostrvu Gotland i grad Visby čije ime nosi i moja ekipa.

U početku bilo je teško privići se na tamošnji mentalitet  ali uz pomoć devojaka koje su tu kao i ja došle  iz drugih zemalja ,sve je bilo lakše. Klub me je zaposlio i sem profesionalnog igranja radila sam  sa deco u školama košarke.

Po završetku sezone, ozbiljnije sam povredila koleno i na oporavak  došla  kući u Srbiju a u  Švedskoj očekivali su da im se  što pre vratim i nastavim takmičarsku sezonu. Uz veliku pomoć kondicionog trenera  Nikole Lukića i fizioterapeuta  Jelene Purić celo leto sam naporno i vredno trenirala,  uspela da se vratim na parket svom timu pružim dobre igre. Od semptebra sam  intenzivirala treninge tu igram i radim u jednom od najlepših hotela na ostrvu. Nakon dve godine provedene na Gotlandu  želja mi je bila da pređem na kopno gde su veće mogućnosti za život. Stupila sam u kontakt sa našim zemjakom inače vrsnim košarkašem Merimom Tokovićem,  koji ovde živi i igra košarku. Uz njegovu nesebičnu pomoć prelazim u KK „Brahe“ grada Huskvarno, gde mi je nakon potpisanog ugovora klub obezbedio da igram košarku, školujem se i imam siguran posao.  Očekujem i peresonalni broj koji će mi omogućiti da ovde trajno ostanem i radim – ističe Minićeva.

Ova skromna sportiskinja uz puno rada, podršku porodice i prijatelja uspela je da ostvari svoj životni san. Sada živi u predgrađu Jenčepinga gde radi, uči i igra košarku. Tu  je kaže Adriana okružena  divnim ljudima i podrškom  porodice  uživa u svakom trenutku provedenom u ovoj nordijskoj zemlji. Njeno vreme  tvrde poznavaoci  tek  dolazi a  time evo i nove  prilike da nas uspesima  obraduje  i  svoju zemlju  predstavi punim sjajem.

Izvor Južni Banat

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Počinje velika akcija sadnje drveća u Vršcu

Grad Vršac počinje veliku akciju sadnje drveća “Posadi drvo, negujmo ga zajedno”. Ukoliko želite da ...

Facebook