KOV na Sajmu srpske knjige u Temišvaru

KOV je bio gost Saveza Srba u Rumuniji na Mini sajmu srpske knjige održanom 4. i 5. novembra u Temišvaru. Tradicionalna manifestacija se svake godine održava u okviru „Meseca srpske kulture“.

Ove godine gosti Sajma su bili izdavači iz Vojvodine: Matica srpska (Novi Sad), Prometej (Novi Sad), Agora (Zrenjanin), Gradska biblioteka iz Zrenjanina, Brankovo kolo (Sremski Karlovci), Kairos (Sremski Karlovci), Akademska knjiga (Novi Sad), Banatski kulturni centar (Novo Miloševo), Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića (Novi Sad), Sajnos (Novi Sad), Pedagoški fakultet iz Sombora i druge značajne izdavačke kuće iz naše pokrajine.

Književna opština Vršac je u Temišvaru prikazala svoja novija izdanja, a stotinak knjiga će posle zatvaranja Sajma pokloniti biblioteci Saveza Srba u Rumuniji.

Na vrlo uspešnom pesničkom maratonu učestvovali su mnogi pesnici iz Vojvodine, kao i srpski i rumunski pesnici iz Temišvara i rumunskog Banata. Svoje stihove kazali su Nenad Šaponja, Selimir Radulović i Ivan Negrišorac iz Novog Sada, Miroslav Cera Mihajlović iz Vranja, Miroslav Aleksić iz Vrbasa i drugi.

Književnu opštinu Vršac je predstavio pesnik Aleksandar Jovanović čija je prva zbirka pesama izašla pre nepunih mesec dana u izdanju ove poznate pesničke kuće. Od rumunskih književnika na ovoj manifestaciji su bili prisutni renomirani pisci i pesnici: Kornel Ungureanu, predsednik Udruženja pisaca Rumunije, filijalaTemišvar, Robert Šerbani, Adrian Bodnaru. Srpske pisce domaćine predstavili su: Slavomir Gvozdenović, Stevan Bugarski, Ivo Munćan, Ljubinka Perinac, Blagoje Čobotin…

Veče je završeno u prijatnoj i prisnoj atmosferi restorana „Nora“, čiji je vlasnik član Saveza Srba iz Rumunije, gde su se pesnici i izdavači družili, razmenili svoja iskustva i na kraju konstatovali da su ovakve manifestacije poželjne i izuzetno korisne.

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

POZIV ZA 34. JESENJI USPON NA GUDURIČKI VRH

Već 34 godine naše društvo organizuje tradicionalnu akciju uspon na najviši vrh Vojvodine, Gudurički vrh, ...

Facebook