Igrica GTA V

Nakon fenomenalnog uspeha i obaranja svih rekorda, te “pečenja na žeravici” zbog najpre nepoznatog, a potom odloženog datuma pojavljivanja, GTA V se najzad našao i pred PC publikom. Igra je zaista imala čudan put i start na raznim platformama, usled dolaska konzola nove generacije. Tako se krajem 2013. pojavila na sada već starim Playstation 3 i Xbox 360 konzolama, zatim krajem 2014. godine na novim Playstation 4 i Xbox One konzolama, da bi se sada, konačno, u najdorađenijoj i, smeli smo ustvrditi, najboljoj varijanti, pojavila i za PC računare…

Grand Theft Auto V igra je postavila mnoge rekorde, koji izlaze iz domena video igara i mogu da se primene na čitavu industriju zabave, pa i šire. Poslovni uspeh ove igre nikada se nije dovodio u pitanje. Usudićemo se da kažemo i kvalitet igre nije nešto oko čega bi trebale da se vode veće diskusije. Ono što nas trenutno interesuje jeste na koje je sve načine Rockstar unapredio PC verziju igre i šta to mogu da očekuju PC igrači. Strahovanja su bila razumljiva, budući da je GTA IV bio jedan od najgorih portova konzolne igre na PC ikada, usudili bismo se reći.

gta5_15_s.jpg

Benchmarkov review sada već stare, inicijalne verzije igre, namenjen starim konzolama, možete naći na stranicama našeg sajta. Dok je kolega Branko Mitić jedva dočekao (tada) novi GTA, autor ovih redova se opredelio da sačeka verziju igre za novu generaciju konzola. PS4 varijanta je stigla sa mnogim unapređenjima u odnosu na staru verziju, uključujući veću rezoluciju, veću gustinu objekata i dešavanja, ali i jednim unapređenjem za koje gotovo da nismo verovali da je stvarno. To je bio dodatak FPS moda, koji je značajno olakšavao igranje i okršaje, i doprinosio drugačijoj atmosferi tokom igranja.

gta5_6_s.jpg

PC verzija je to sve još dodatno podigla na n-ti stepen, usudili bismo se reći. Osim brzog i lakog prelaska u FPS režim pritiskom na taster “V”, grafika je dodatno unapređena – daleko obimnije nego kod tranzicije sa PS3 na PS4 verziju igre. Da, možda na prvi pogled skok sa PS3 na PS4 varijantu deluje glomaznije kada su elementarne stvari u pitanju, količina unapređenja, intenzitet svega što se dešava u igri, kvalitet grafike, gustina objekata, izmene u izgledu vode, količini vegetacije, raznorazni dodaci koje nismo ni u prilici da isprobamo (recimo, podrška za 4K rezolucije), sve to je doprinelo GTA V naslovu na toliko nivoa, da je jednostavno nemoguće poreći da je PC verzija igre ispala fenomenalna u svakom pogledu. Kažemo u svakom, zato što je port kao port fantastičan – optimizacija je odlična, i igra radi izuzetno glatko. No, sada kada smo vam jasno predočili da je PC nadgradnja ove igre izvanredna, red je da se podsetimo svega što osnovu GTA V čini tako dobrom.

PC nadgradnja ove igre je izvanredna i fantastičan primer kako bi u idealnom slučaju takve stvari trebale biti rađene

Fenomen igara “otvorenog sveta” i igara koje vam daju slobodu van misija i priče, postojao je faktički i pre neko što su takve igre mogle da postoje usled hardverskih ograničenja. Večito pitanje mnogih igrača jeste može li se slobodno istraživati u nekoj igri ili mogu li se uništavati zidovi i slične stvari, čime bi igrači mogli da rešavaju zadatke i misije nekim svojim putem, a ne onako kako su programeri zamislili. Ova potreba za slobodom nije vezana za žanr igre, pa su tako (legendarna) ostvarenja poput prvih SimCity, Sims, Midtown Madness naslova bile igre potpuno drugačijeg žanra, ali koje su kod igrača izazivale isti osećaj slobode i kreiranja, odnosno istraživanja nekog sopstvenog sveta.

gta5_7_s.jpg

Grand Theft Auto III igra je za svoje vreme ponudila neverovatan 3D grad i slobodu, a dolazak nove generacije konzola je Grand Theft Auto IV igri omogućio toliko željene hardverske snage. Ipak, kako je iskorišćavanje mogućnosti konzole dug proces, znali smo da će Grand Theft Auto V biti značajno “moćnija” igra u odnosu na “četvorku”, bez obzira što su ove igre izašle za iste platforme.

gta5_22_s.jpg

Grand Theft Auto V igra odvija se u izmišljenom gradu Los Santos, koji je više nego očigledno približna replika Los Anđelesa. Ono po čemu se poslednja generacije igre drastično razlikuje u odnosu na prethodne verzije, jeste odsustvo klaustrofobije koja nastaje zbog gradskih ulica i solitera. Sam Los Santos je grad velike raznolikosti, koji ima gradske delove, periferiju, okolne planine, ali i mnoge druge predele koji zapravo nisu ucrtani na mapi.

Svi ovi predeli dostupni su za istraživanje. Kao što su, reklo bi se, pustinje Nevade, neophodne za bilo koju krimi priču ili šume u kojima možete da se oprobate u lovu. Kao i veliki deo vode pored obale, u kojoj možete roniti i svašta videti. Za razliku od prethodnih Grand Theft Auto igara, novi naslov po prvi put ne donosi samo grad – u pitanju je čitav jedan svet, koji se povećava ne samo u širinu, nego i u visinu. To nije sve – iz razvojnog tima su stizale priče kako se vodilo računa o razmeštanju svake građevine, svakog drveta, svakog puta ili saobraćajnog znaka. Nije teško ceniti grandioznost i kvalitet ove igre čak i ako niste naročiti ljubitelj žanra, što svakako nije slučaj kod autora ovih redova koji je oduvek zazirao od koncepta “pomalo od svega, ali ništa konkretno kako treba”…

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, POZIVNICA ZA 7 ATINSKE IGRE 2019

Poštovani dragi sportski prijatelji, pozivamo Vas da uzmete učešće na 7. Atinskim igrama koje će ...

Facebook