Vrščanka pravi umetnička dela od voća i povrća (FOTO)

Saobraćajna nesreća koju je doživela talentovanu Vrščanku Nadu Salapuru (54) naterala je da istraži svoje talente i ostale mogućnosti koje joj život pruža. Onda je otkrila karving, i od tada u voću i povrću ne vidi samo namirnice koje može da iskoristi za kulinarske čarolije, već od njega pravi mala umetnička dela na tanjiru.

Karving, kod nas poznatiji kao rezbarenje je veština koja potiče sa Tajlanda gde su kuvari odlučili da jednoličan izgled hrane učine lepšim za oko, kako bi njen izgled parirao ukusu. Na Tajlandu čak postoji i akademija koja organizuje obuke rezbarenja čije se cene kreću između 20.000 i 25.000 dolara.

4vrsackuvar

– Kuvar sam po struci, zbog čega ne čudi to što sam na poslu uvek volela da tanjir koji se iznese pred goste bude i na oko lep. Ipak, zbog nesreće koju sam doživela i dugog oporavka više nisam mogla da se bavim poslom koji je moja velika ljubav. Slobodno vreme tokom oporavka upotpunjavala sam skidajući šeme sa interneta i heklajući unuki šeširiće, haljinice, suknjice i razne druge odevne predmete. Onda sam upoznala dvojicu divnih kolega od kojih jedan radi na Tajlandu a drugi u Francuskoj, i od njih počela da učim karving.

Iako se rezbarenjem bavi tek odnedavno, Nada kaže da joj ono pre svega pričinjava veliko zadovoljstvo i ističe koliko je zanimljivo igrati se sa hranom na takav način.

– Karvingom se bavim nešto više od dva meseca i mogu da vam kažem da se jako zabavljam dok od voća i povrća sastavljam različite oblike, pravim cvetiće, životinje… Naravno, ja se time još uvek ne bavim profesionalno zato što nemam potreban alat, specijalne noževe. Jedan poznanik mi je po mojim nacrtima napravio nožiće slične onima koje koriste profesionalci i trenutno se služim njima.

– Nikada nisam merila vreme koje provedem rezbareći, ali mi za to treba oko petnaest minuta kada tačno znam šta želim da napravim. Dogodi se i da se zaigram, pa pokušavam da ono što sam napravila dodatno dekorišem i ulepšam. Igram se, i na kraju uvek pojedem svoje remek delo – objašnjava uz osmeh naša sagovornica.

Ovoj domaćici, kuvarici i budućem velemajstoru rezbarenja čija karijera je tek na početku veliki izazovi tek predstoje. Kako kaže, karving je nešto što još uvek uči, i to od najboljih u tom poslu. Iako nigde ne žuri, Nada ne isključuje mogućnost da se poput profesionalnih majstora jednog dana pojavi i na takmičenjima u rezbarenju koja se organizuju širom planete. Kada je u pitanju ova ukusna umetnost granice zaista ne postoje.

3vrsackuvar

 

Izvor Južni Banat

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Novi direktor Drugog Oktobra Vršac, Jovan Knežević

Diplomirani pravnik Jovan Knežević, aktuelni načelnik uprave Grada Vršca uskoro bi mogao biti imenovan za ...

Facebook