Šta Vrščani najviše čitaju !

Gradska biblioteka Vršac osnovana je davne 1888. godine, a pedesetih godina proslog veka smeštena je na današnjoj adresi, na Svetosavskom trgu broj 2.

Biblioteka raspolaže sa bogatstvom od oko 200.000 knjiga. Tu spadaju dela domaće i strane književniosti, retke i stare knjige, dela vršačkih autora.

Prema rečima bibliotekara, i pored velikog broja naslova, određene knjige ističu se kao najčitanije i među odraslima i među decom.

U proteklom periodu, u delu za odrasle, najtraženiji naslovi bili su Lovac u žitu, Dž. D. Selondžer, Krive su zvezde, autora Džon Grina, zatim tu je knjiga Sumrak – Stefani Majer, Brda lepote – Nore Roberts, a među traženijim su i Spas 2, Isidore Bjelice kao i Iluzionista, autorke Alis Laplant.

Kada je u pitanju odeljenje za decu u Gradskoj biblioteci Vršac, knjige koje pripadaju lektiri za osnovnu i srednju školu najviše se iznajmljuju, pokazuju podaci ove ustanove.

Međutim, i najmlađi sugrađani, pored lektira i obaveznih knjiga za školu, vole vreme da provode čitajući i druge naslove.

Među decom najtraženije knjige su Buđenje, autorke Lise Džejn, zatim Vitezovi i tvrđave – An-Mari Leloren, Raspust kod tetke Magde – Svetlane Makarovič, tu je i knjiga koja nosi naziv Njuškala – Slučaj nestalih kostiju, Ajrin Torn, kao i knjiga Zvezda je rođena – Keti Hopkin.

Prema poslednjim podacima, Gradska biblioteka Vršac broji oko 5000 aktivnih članova. Knjige se izdaju na dve nedelje, a godišnja članarina za odrasle je 500 dinara, a za decu iznosi 300 dinara, po datumu upisa.

Biblioteka ima i pogodnosti za naše najstarije sugrađane. Svi koji imaju preko 65 godina dobijaju besplatne članske karte Gradske biblioteke.

Izvor: Južni Banat

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

POZIV ZA 34. JESENJI USPON NA GUDURIČKI VRH

Već 34 godine naše društvo organizuje tradicionalnu akciju uspon na najviši vrh Vojvodine, Gudurički vrh, ...

Facebook