Vršački prevrtač osvojio evropsko nebo

Najtrofejnije udruženje letačkih golubova „Srpski klub prevrtač“ iz Vršca nedavno je u gradu pod kulom brojnim  posetiocima iz zemlje i inostranstva predstavilo svoje šampione. Posetioci su imali prilike da vide golubove sledećih rasa:  vršački preletač, birmingenski roler i  turski prevrtač – takla.

Prema rečima Stevana Dozeta, predstavnika udruženja i autora knjige  „Golubovi umetničkog  leta na  letačkom  kavezu“, za pomenutu manifestaciju najviše interesovanja pokazali su najmlađi posetioci. Posebno radostan trenutak za klince je kada im golub sleti i uzleti sa dlana ruke.

klub-prevrtac1

„Srpski klub  prevrtač“  iz Vršca član je Evropske Unije Prevrtača (Europaische Flugroller Union). Klub  svake druge godine  kao domaćin organizuje internacionalni turnir golubova umetničkog leta. Osim toga  članovi kluba učestvuju na sličnim  turnirima u inostranstvu. Za  proteklih devet godina učestvovali su na  turnirima u zemljama članicama  EFU; u Nemačkoj osam puta, u Hrvatskoj pet, u Slovačkoj četiri i u Češkoj , Holandiji i Francuskoj po dva puta. Svuda su uspešno predstavili svoju zemlju i grad čije se ime  danas nalazi u nazivu rase golubova ,,Vršačkih  Prevrtača”. Pomenuta rasa je priznata od stane EFU-a i  svrstana u jednu od  takmičarskih klasa:  ROL – TIMLER  KLASU.

klub-prevrtac2

Tokom proteklih osam takmičarskih sezona članovi ovog kluba osvojili su 31. titulu evropskog šampiona, od toga 21. sa letačkim kavezom i još 10 sa kućnim letovima. Udruženje godišnje izdaje svoj bileten pod nazivom  „AKROBATSKI  GOLUB“ u kome se objavlju termini takmičenja, rezultati ostvareni u prethodnom periodu kao i oni ostvareni unutar klubova EFU-a. Stevan Dozet doajen  vršačkog  golubarstva u svojoj knjizi opisao je deset rasa i devet takmičarkih  klasa. Početkom oktobra u Vršcu  će  se održati puštanje golubova sa kućnog praga. U pomenutoj disciplini bodovaće se  polučasovni let  preletača  i  proglasiti   šampioni.

 

Izvor: Južni Banat

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Nove led rasveta u ulici Žarka Zrenjenina kod katedrale (FOTO)

Postavlja se nove led sijalice i rasveta u ulici Žarka Zrenjenina kod katedrale.

Facebook