Veče sa Radomirom Putnikom

U sredu 28. septembra sa početkom u 19 sati u Svečanom salonu Narodnog pozorišta „Sterija“ u slavu Svetog Porfirija, zaštitnika glumaca, reditelja, dramaturga i drugih pozorišnih stvaralaca, pozvani ste na Veče sa Radomirom Putnikom kojom ćete prilikom moći bliže da se upoznate sa opusom znamenitog teatrologa, dramaturga i pisca i zavirite u njegova pozorišna traganja i traganja za pozorištem.

O Radomiru Putniku

Radomir Putnik je srpski pisac, dramaturg, teatrolog, pozorišni i književni kritičar, rođen u Odžacima 9. jula 1946. godine. Bio je urednik umetničkog programa Televizije Beograd, direktor drame Narodnog pozorišta u Beogradu, pozorišni kritičar lista Politika, glavni urednik časopisa Scena i profesor dramaturgije u filmskoj školi Dunav filma u Beogradu.

Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Vršcu.

Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu 1972. godine.

Od 1972. do 1976. godine je bio urednik pozorišne i filmske rubrike u listu Književna reč. U Televiziji Beograd je radio od 1974. godine, kao honorarni dramaturg Dramske redakcije Prvog programa. Od 1978. je bio urednik u Dramskoj redakciji, a od 1983. urednik u Redakciji igranog programa do 1993. i od 1997. U međuvremenu je bio direktor Drame Narodnog pozorišta u Beogradu (1993 — 1997). Od maja 1999. do avgusta 2001. bio je glavni i odgovorni urednik Umetničkog programa RTS. Bio je i pozorišni kritičar Trećeg programa Radio Beograda (1974 — 1993) i Politike (1986—1993) i glavni urednik časopisa Scena (1990 — 1994). Od septembra 2001. do jula 2003. radio je na mestu urednika Kulturno-umetničkog programa RTS-TVB. Od jula 2003. je bio dramaturg BK Telekoma.

Od 16. novembra 2005. je u starosnoj penziji. Živi i radi u Zemunu.

Objavio je više knjiga poezije, proze, teatroloških i dramaturških ogleda; napisao je petnaestak drama prikazivanih u profesionalnim pozorištima i na televiziji, napravio je više dramatizacija i adaptacija književnih dela za pozorište i televiziju, kao i televizijsku seriju Kraj dinastije Obrenović.

Napisao je oko 1.500 kritika pozorišnih predstava i književnih kritika za Treći program Radio Beograda. Deo kritika je objavljen u dnevnoj štampi (Politika, Politika ekspres, Dnevnik, Večernje novosti) i književnim listovima i časopisima (Delo, Treći program, Letopis Matice srpske, Književnost, Savremenik, Polja, Bagdala, Koraci, Sveske, Teatron, Ludus, Književna reč, Književne novine, Književni list…).

Dobitnik je više stručnih i javnih priznanja, od kojih su najznačajniji: Zlatni beočug KPZ Beograda,

Zlatna značka KPZ Srbije i Vukova nagrada.

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, naleteo džipom u kuću, bežeći od policije?

Vrščanin D.M., sa prebivalištem u Švajcarskoj, u noći između subote i nedelje, uleteo je džipom ...

Facebook