Završena Banatska liga grupa jug u šahu za 2016. godinu – pobednik Bora Kostić Vršac

Ekipa šah kluba „Bora Kostić“ Vršac osvojila je i ove 2016. godine prvo mesto u Banatskoj ligi jug u šahu i osvojila pobednički pehar koji dodeljuje Šahovski savez Vojvodine (pehar se uvek uručuje naknadno putem komesara lige Stanimirović Zorana).

Vršačka ekipa je u poslednjem kolu morala da osvoji isti broj poena kao konkurentska ekipa iz Kovačice da bi zadržala prvo mesto na osnovu istog broja osvojenih meč bodova ali sa minimalnih pola poena prednosti stečenih u prethodnih osam kola.

U poslednjem kolu vrščani su pobedili visokim rezultatom od 5:1   ŠK „Unirea“ iz Ritiševa, ekipu sa kojom su u tradicionalno dobrim odnosima i veliki prijatelji van table a ljuti protivnici i rivali za šahovskom tablom. U sastavu ekipe iz Ritiševa uvek ima dosta igrača koji su iz Vršca (fm Kapelan, mk Rankov, mk Jovanović, Nevena Radulov).

Sa druge strane, ŠK Kovačica je minimalnim rezultatom 3,5:2,5 pobedila ŠK „Sloga“ iz Plandišta  i tako  ostala na drugom mestu kao  i pre ovog kola.

Vrščanima sada predstoji play off takmičenje od dva meča sa pobednikom Banatske lige grupa sever – ŠK „Budućnost“ iz Srpske Crnje, a pobednik ovog play off doigravanja će izboriti viši rang takmičenja – Drugu ligu Srbije grupa Vojvodina, drugi rang takmičenja u državi.

Prvi meč će se igrati u Srpskoj Crnji a uzvratni u Vršcu jer je ŠK Bora Kostić Vršac osvojio u Banatskoj ligi grupa jug 20 meč bodova a ŠK Budućnost Srpska Crnja u Banatskoj ligi grupa sever 18 meć bodova.

Podsetimo da su vrščani i prošle godine pobedili u Banatskoj ligi i u play off takmičenju (pobedili su ŠK „Bilećanin“ Sečanj) ali nisu otišli u viši rang zbog nedostatka finansijskih sredstava, što je svakako šteta. Nažalost situacija je  ove godine  još nepovoljnija što se finansija tiče, ali će ŠK „Bora Kostić“  i ove godine nastupiti u play off takmičenju sa sportskom željom da pobedi i ukoliko se to desi a u međuvremenu se ne iznađu sredstva,  ponovo će biti prisiljen da odustane od višeg ranga.

Rezultati poslednjeg kola Banatske lige jug su sledeći:

9-kolo-banat-jug-2016

Konačan plasman Banatske lige jug za 2016. godinu je:

tabela-banat-jug-2016

Ligu napušta kao poslednje plasirana ekipa ŠK Budućnost Banatski Brestovac  a ekipa ŠK PAŠK Pančevo će morati da sačeka rezultate II lige Srbija grupa Vojvodina iz koje ako ispadne ekipa Banatskog Novog Sela i vrati se u ovaj rang,  onda će Banatsku ligu jug napustiti i ekipa ŠK PAŠK Pančevo a ako Banatsko Novo selo zadrži status onda će i ŠK PAŠK dogodine igrati u Banatskoj ligi jug.

Pojedinačni učinak igrača ekipa je sledeći:

banat-jug-2016_pojedinacno-clanovi-ekipe_page_1

Najuspešniji  igrači  po postignutom uspehu po tablama u celoj ligi su:

uspeh-po-tablama-banat-jug-2016_page_1

U ekipi ŠK Bora Kostić fm Boško Đonin ostvario je najupsešniji rezultat lige na prvoj tabli i po osvojenim poenima i po procentu. Završio je ligu bez poraza isto kao i mk Lazar Petrović koji je imao najuspešniji procenat na čertvrtoj tabli ali je imao manji broj osvojenih poena jer je igrao sedam od devet partija.U ekipi Vršca neporažen je još i kapiten mk Mitrovanov Đorđe koji je takođe imao izuzetno visok procenat (3,5 iz 4)  ali je igrao samo četiri partije pa nije uvršten u ovaj pregled koji obuhvata samo igrače koji su odigrali više od 60% partija (šest ili više). Neporažen je i mk Zorić Savo ali je on igrao samo jednu partiju i tu dobio.

Sjajan rezultat u ekipi Bore Kostića su postigli još i mk Basaraba Nikola – najveći broj osvojenih poena na drugoj tabli u ligi kao i mk Bućan Vladimir – treći rezultat po poenima i procentu na četvrtoj tabli u ligi.

Naravno i ostali članovi ekipe Bora Kostić su dali neophodan doprinos i svako je ugradio deo svog truda u ovaj rezultat tako da zasluge pripadaju svima podjednako bez obzira na tablu i rezultat.

U ekipi ŠK Sloga Plandište najuspešniji je bio mk Petrović Dušan koji je imao treći uspeh u ligi  po poenima i procentu na trećoj tabli, zatim  mk Janićijevski Radovan sa deobom trećeg i četvrtog rezultata i po poenima i po procentu na drugoj tabli dok je mladi Emanuel Pasula ostvario drugi rezultat lige na petoj tabli.

U ekipi ŠK Unirea Ritiševo najuspešnija je bila mlada Nevena Radulov koja je ostvarila najuspešniji rezultat lige na šestoj tabli.

Ekipa sa kojom će se sastati ŠK Bora Kostić Vršac u play off-u, ekipa ŠK Budućnost iz Srpske Crnje nastupala je u sastavu koji je ostvario sledeće pojedinačne rezultate:

sastav-srp-crnja-2016

Prvi meč play off-a igra se u Srpskoj Crnji 09.10.2016  a uzvratni u Vršcu,  16.10.2016. oba sa početkom u 10h.

Evo i fotografija sa meča posledenjeg 9.kola ŠK Unirea Ritiševo – ŠK Bora Kostić Vršac:

Na prvoj slici su fm Kapelan Milorad  i fm Đonin Boško čija se partija završila remijem. Na istoj slici u zelenoj odeći najbliži posmatračima je mk Basaraba Nikola (dobio je partiju protiv mk Balan Georgija koji u trenutku nastanka fotografije nije bio za tablom)  a desno u crnoj trenerci sa belim detaljima je mk Rankov Petar.

Na drugoj slici sa leve strane za daljom tablom je mk Rannkov Petar a sa desne mk Petrović Laza (njihova partija završena je remijem) dok su za bližom tablom posmatraču sa leve strane mk Kotrla Nikolae a sa desne mk Bućan Vladimir ( partiju je dobio Bućan).

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

OFK Vršac igrao na svom terenu sa Bečejom

Fudbalska prvenstvena utakmica, 10 kola, Srpske lige Vovodina, između Vršca i Bečeja, posle veoma lepe ...

Facebook