Nestali lekovi u milionskoj vrednosti u Vršcu

Kako saznaje portal „Južni Banat“ i dalje velika nepoznanica ostaje gde je nestala ogromna količina lekova, koja je navodno, nabavljena za potrebe zdravstvenih ustanova u Vršcu. Odnosno ko je odgovoran za višemilionsku zlupotrebu u nabavci lekova.

Račun u iznosu većem od 3 miliona dinara, za nabavku lekova preko firme Farmeks iz Pančeva, je naplaćen iako uredni papiri o isporučenoj količini lekova, i o tome ko ih je zaista primio ako su uopšte isporučeni, ne postoje, ni u Opšoj bolnici, ni u Domu zdravlja ni u Apoteci Vršac.

Iako, je ceo slučaj pred sudom, sada je već izvesno, da ni okončanje spora neće dati odgovore na ova pitanja.

Naime, od 2015 godine teče spor pred Osnovnim sudom u Vršcu, u kome Dom zdravlja Vršac, tuži Apoteku Vršac radi vraćanja duga u iznosu 3.200.000 hiljada dinara.

Kako saznajemo, nešto pre 2010. godine lekovi za Zdravstveni centar Vršac počeli su da se nabavljaju preko posredničke firme Farmeks iz Pančeva, koja je sada u likvidaciji. Međutim, problemi nastaju, i klupko kreće da se odmotava, kada je došlo do odvajanja Apoteke, Doma zdravlja i Opšte bolnice u Vršcu i prestanka postojanja Zdravstvenog centra Vršac.

Skandalozno je što mimo svih procedura, kršenjem propisa, nije sačinjen deobni bilans. Postavlja se pitanje kako do sada niko nije odgovarao za ovakvu vrstu „propusta“. Odgovor možda leži u činjenici da je nekome tada odgovaralo da se ne sagleda pravo. faktičko, stanje u vezi nabavke lekova.

Upkos činjenici da do dan danas nije utvrđeno da li su plaćeni lekovi uopšte isporučeni i u kojoj količini, kome su isporučeni i ko ih je primio, 2015. godine stigao je račun na naplatu. Pošto je Opšta bolnica sudskim rešenjem izuzeta od plaćanja, a Apoteka nije imala sredstva na računu, novac je skinut sa računa Doma zdravlja u celini (računa solidarnog dužnika). Dom zdravlja je, nako toga, presavio tabak i u julu 2015. godine podneo tužbu protiv Apoteke.

Kako saznajemo parnični spor će uskoro biti završen sudskim poravnanjem, međutim i dalje ostaje otvoreno pitanje i velika nepoznanica ko je naručivao lekove od Farmeksa, sa kojim rokom otplate, u kojoj količini, ko ih je zadužio, i da li je to jedan od razloga zbog koga nije urađen deobni bilans i zbog čega o tome ne postoji trag u dokumentima i papirima kako u Opštoj Bolnici, tako i u Domu zdravlja i u Apoteci.

Da apsurd bude veči osnivač institucija u sporu je Grad Vršac koji snosi troškove sudskog postupka. Kako saznajemo Gradsko veće je već donelo odluku kojom se nalaže da stranke u sporu u što kraćem roku zaključe poravnanje kako se novac poreskih obveznika ne bi i dalje trošio na parnični postupak. U međuvremenu gradonačelnica Dragana Mitrović preduzela je prve korake kod nadležnih institucija da se ceo slučaj istraži do kraja i pronađe ko je odgovoran za zloupotrebu oko nabavke lekova.

Izvor: Južni Banat

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

OFK Vršac igrao na svom terenu sa Bečejom

Fudbalska prvenstvena utakmica, 10 kola, Srpske lige Vovodina, između Vršca i Bečeja, posle veoma lepe ...

Facebook