PROJEKAT RAZMENE KUVARSKIH RECEPATA

Saradnja KUPU Češke Besede Vršac i Usteckog regiona u Češkoj Republici svakim danom jača se novim idejama i projektima. Na ideju o razmeni kuvarskih recepata i prikazivanja tradicionalnih karakterističnih jela ove dve zemlje, domaćoj publici, došlo se nedavno prilikom posete češke delegacije našem udruženju.

12 članova KUPU „Češka Beseda Vršac“ zajedno sa 6 članova Poljoprivredne škole u Vršcu koja je uključivala direktora škole Srđana Kliska i 5 kuvara, kuvarsko-ugostiteljskog smera, uputila se u grad Usti, nad rekom Labom, kako bi predstavila češkoj publici gurmanske poslastice naše zemlje na festivalu hrane „Barevna planeta“.

Na meniju su se našle proje sa ajvarom i kajmakom, gibanica, sušene paprike punjene pasuljem, prebranac i kao dezert baklava. Na naše veliko zadovoljstvo, MENI je vrlo dobro prihvaćen i možemo pomalo sebično da kažemo da su srpski kuvari pokazali pravo umeće u svom poslu s obzirom na činjenicu da je sva hrana vrlo brzo nestala sa štanda srpske delegacije. Pored srpske hrane, posetioci su mogli da probaju i tipične specijlitete drugih zemalja širom sveta (Vijetnama, Kazahstana, Pakistana, Angole, Obale Slonovače, Kube i drugih.. ) što je sve doprinosilo oduševljenju članova besede.

Posebna čast nam je pripala kada je naša jela probao i guverner Ustecke oblasti, gospodin Oldrih Bubenjiček, koji kao i drugi gosti nije sakrivao oduševljenje na svom licu. Pored samog festivala, naš boravak bio je vrlo bogat obilaskom grada Teplice u kome smo bili smešteni, a koje je inče poznato kao jedna od većih lekovitih banja u Češkoj Republici. Domaćini su se vrlo potrudili da nam pokažu njihovo Nacionalno pozorište koje ima veliku tradiciju i istoriju i predivnu zgradu Gimnazije koja osim inzvaredno opremljenih učionica, u svom sastavu ima i Biopark u kojem se mogu videti neke od retkih vrsta životinja.

Samo par dana od povratka kući, na red je došlo da se poseta vrati. S obzirom na  to da se u našem gradu treće nedelje septebra održava veliki festival grožđa „Grožđembal“, iskoristili smo priliku da na štandu Poljoprivredne škole češki učenici sada srpskoj publici približe nesvakidašnje ukuse njihove države.

U češkoj delegaciji, osim 3 mlada učenika kuvarske škole u Teplicama i njihove profesorke  gospođe Lucie Friclove, bili su i predstavnici vlade Usteckog kraja, gospodin Pavel Csonka, gospođe Jitka Zimová i Petra Ludvigová, kao i menadžer Gimnazije u Teplicama, gospodin Jirka Řehák.

Na meniju su se našli Bramborove placky, Buchty, i sendviči sa njihovim specijalnim začinima.

Meni je vrlo dobro prihvaćen s obzirom da naši građani nisu imali ranije priliku da se susretnu sa ovom kombinacijom sastojaka…

Češku delegaciju su takođe dočekali i pozdravili predstavnici SO Vršac u prostorijama opštine, gde se osim o aktuelnom festivalu govorilo i o nekim mogućim budućim saradnjama i pomoćima.

Nadamo se da će se ovaj projekat ponoviti i sledeće godine uz neke nove ukuse…

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac, Promocija knjige dr Boris Stojkovski „Car Jovan Nenad“

Datum: Utorak, 28 Januar 2020 Vreme: 18:00 Mesto: Salon Gradske biblioteke 28. januara 2020. godine, ...

Facebook