JEDINI U SRBIJI: Evo kako će Vršac pomoći građanima da smanje troškove grejanja

Odbornici  gradskog parlamenta na sednici, doneli su odluku o usvajanju Lokalnog akcionog plana za energetsku efikasnost u stambenom sektoru za grad Vršac. Donošenjem ove odluke Vršac je postao prvi grad u Srbiji koji poseduje dokument ovakvog karaktera. Lokalna samouprava u izradi ovog dokumenta imala je pomoć Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ.

Cilj akcionog plana je energetska sanacija najmanje 100 jednoporodičnih i najmanje 10 višeporodičnih zgrada u periodu od tri godine uz informisanje, edukaciju i savetovanje građana o energetskoj efikasnosti i inteligentnom upravljanju energijom.

Pomenuti akcioni plan sagledava trenutno stanje energetske efikasnosti, njime se predlažu akcije za njeno unapređenje i što je najbitnije, predočavaju se mogući izvori finansiranja akcija i način za realizaciju aktivnosti.  Takođe, lokalna samouprava ovim planom predviđa i predlaže modele subvencionisanja određenih troškova kako bi se potpomoglo unapređenje energetske efikasnosti porodičnih kuća i stambenih zgrada.

Gradonačelnica Vršca, Dragana Mitrović, ističe sledeće:

–  Lokalni akcioni plan usvojen je u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonskim i strateškim aktima i preporukama. Grad Vršac planira da izdvaja deo finansijskih sredstava iz gradskog budžeta za svaku godinu implementacije LAPEE, čime ćemo pomoći građanima koji žele  da iskoriste mogućnosti i metode za smanjenje količine energije potrebne za funkcionalnost stambenog prostora.

 

Dragana Mitrovic Vrsac

Kako se i kalendarska i budžetska godina približavaju kraju, očekuje se da aktivnosti u sklopu LAPPE-a svoj puni okvir dobiju naredne godine.

Do kraja godine fokus će biti na informisanju i edukaciju naših sugrađana o benefitima koji proističu iz sprovođenja LAPPE- a.  Između ostalih, za same građane su svakako najvažniji sledeći:  smanjenje potrošnje energije, smanjenje troškova grejanja, smanjenje zagađenja, kao i produžetak životnog veka stambenih objekata.

Već početkom naredne godine očekujemo da ćemo kao sagovornike i partnere imati  vlasnike stambenih jedinica kao i predstavnike registrovanih Skupština stanara, sa kojima ćemo raditi za opšte dobro i na obostrano zaodvoljstvo, zaključila je gradonačelnica.

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

NSZ: Prijava kandidata za program “Moja prva plata” počinje 8. oktobra

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da je prijava poslodavaca za učešće u programu “Moja ...

Facebook