Kombajnom beru grožđe

“Vršački vinogradi”: Specijalna mašina ubrzala posao uz manji broj sezonaca. Umesto 400, angažovali 230 radnika, a rod će biti skinut za manje od 40 dana

UPRKOS nedaćama, koje su ih pratile od odlaska u stečaj prošlog novembra, berba grožđa na plantažama “Vršačkih vinograda” počela je na vreme. Doduše, na mnogo manjoj površini nego prethodnih godina, jer su sezonci tokom proleća uspeli da pripreme samo 720, od ukupno 1.134 hektara vinograda u rodu. Međutim, i sa te površine očekuje se dobar prinos.

Tehnolozi kažu da je odnos šećera i kiseline u zrnu zadovoljavajući, te da bi prinos trebalo da bude na nivou višegodišnjeg proseka, ukoliko im vremenski uslovi ne zakomplikuju situaciju.

– Najavljene kiše u septembru bi mogle da dovedu do pojave botritisa, što bi moglo da umanji prinos. Zato ćemo se truditi da angažovanjem dovoljnog broja sezonaca iz okoline Vršca, Kraljeva i Leskovca, kao i specijalnog kombajna, berbu završimo za manje od 40 dana – kaže Petra Milanović Krajovan, tehnolog “Vršačkih vinograda”.

Vrščani su jedini u Srbiji koji za berbu koriste specijalni kombajn. Njega je, uz četiri nova traktora, kupio strateški partner “Vinograda” – domaća firma sa stranim kapitalom “Profineks” – kako bi se ovaj posao završio i kvalitetnije i brže nego dosad.

– Osnovni razlog za angažovanje kombajna je apsolutni nedostatak bilo kakve, a da ne kažemo kvalitetne radne snage, sa čime se već godinama suočavamo. Međutim, on ne može da pristupi svim površinama, tako da ne možemo da se odreknemo sezonaca. Samo što ćemo ih sada angažovati u mnogo manjem broju. Lane nam je bilo potrebno oko 400 ljudi, a sada oko 230 – dodaje Petra Milanović Krajovan.

U Evropi i svetu rad sa kombajnom je uobičajena stvar, dok je kod nas to novitet, pa njime zasada upravljaju kombajneri firme od koje su ga kupili.

Berba se sprovodi nesmetano zahvaljujući ugovoru, koji je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja vodi stečajni postupak u “Vinogradima”, potpisala sa “Profineksom”. Ugovor je vredan tri miliona evra i podrazumeva ulaganja u završetak svih poljoprivrednih radova u vinogradima, berbu, kao i u proizvodnju, flaširanje i prodaju vina od ovogodišnjeg roda. Ukoliko bude zarade, deliće se proporcionalno ulaganjima.

– Kombajne i traktore, vredne pola miliona evra, kupili smo izvan ovog ugovora, što dovoljno govori o rešenosti “Profineksa” da dugoročno bude ovde. Jer, ambicija nam je da, kada Agencija raspiše licitaciju, kupimo “Vinograde” – kaže Nebojša Mišić iz “Profineksa”.

RADI I NOĆU

KOMBAJN ima dva bunkera, zapremine od 2.800 kilograma i osposobljen je za noćnu berbu. Bere samo bobice, dok ogrozina ostaje na čokotu, što, međutim, ne skraćuje proces dalje obrade grožđa. Osim što ima prednosti, ima i svoje zahteve, jer vinogradi moraju biti potpuno pripremljeni za njegov ulazak u redove – od rezidbe i vezivanja lukova, do toga da teren mora da bude ravan.

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Prvenstvo Srbije za mlađe pionire

U Kruševcu je ovog vikenda organizovano Prvenstvo Srbije za mlađe pionire(U14), gde su nastupili takmičari ...

Facebook