Tribina o nasilju „Lice današnjice“

  • Datum: Sreda, 21 Septembar 2016
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: sala bioskopa
Nakon prve tribine „Lice današnjice“ održane u Plandištu i uspeha tekstova pod istim nazivom na portalu EVršac autora Stefana Mihajlovskog, u sredu 21. septembra od 19h u Kulturnom centru Vršac biće održana tribina na temu nasilja.

Gosti tribine biće Sandra Simić, majka nesrećno nastradalog Vukašina Simića, psihološkinja Snežana Ilić, kao i Ivan Aradski, osoba sa invaliditetom.

„Čini se da nismo ni svesni da je nasilje postalo dominantan diskurs našeg društva, a velika je greška što većina pod nasiljem podrazumeva samo fizički napad. Ideja za tribinu nastala je pre svega na inicijativu roditelja koji su me kontaktirali nakon objavljenog teksta „Može biti i Vaše dete“, u kojem sam pisao o vršnjačkom nasilju. Najčešće su bile poruke o tome kako su njihova deca žrtve nasilja i da nisu sigurni kako da im pomognu, kao i da oni sami imaju strah da se njihovo dete ne susretne sa još većim problemima ukoliko prijavi nasilje, ali ima i onih koji brinu da će proces sprečavanja nasilja trajati veoma dugo, ili da na kraju nasilje neće biti sprečeno“, kaže voditelj i kolumnista Stefan Mihajlovski.

Prema istraživanjima skoro 70% dece u Srbiji trpi nasilje, najčešće fizičko i verbalno, ali je u porastu i seksualno nasilje, kao i nasilje na društvenim mrežama. Takođe, oko 50% žena nekada je pretrpelo nasilje, najčešće fizičko, od strane svojih partnera. Na tribini će pored nasilja nad decom i ženama biti reči i o nasilju nad marginalizovanim grupama, Romima, LGBT zajednici kao i osobama sa invaliditetom. Ulaz je besplatan, a svi prisutni imaće priliku da otvoreno razgovaraju o problemu nasilja sa psihologom i onima koji su već pretrpeli neki vid nasilja ili su nekada i sami bili nasilnici.

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Nestanak struje u Vršcu i okolinini 18, 19 i 20 novembra

Janova Ponedeljak 18. novembar Deo vikend naselja Janova prema Vršcu. 9:00-12:00 U slučaju vremenskih neprilika ...

Facebook