Počela berba grožđa na plantažama Vršačkih vinograda – Na 720 hektara radi 230 sezonaca i specijalni kombajn

Uprkos nedaćama, koje su ih pratile od odlaska u stečaj prošlog novembra, berba grožđa na plantažama Vršačkih vinograda počela je na vreme. Doduše, na mnogo manjoj površini nego prethodnih godina, jer su sezonci tokom proleća uspeli da pripreme samo 720, od ukupno 1.134 hektara vinograda u rodu. Međutim, i sa te površine očekuje se dobar prinos.
Tehnolozi kažu da je odnos šećera i kiseline u zrnu zadovoljavajući, te da bi prinos trebalo da bude na nivou višegodišnjeg proseka, ukoliko im vremenski uslovi ne zakomplikuju situaciju.
– Najavljene kiše u septembru bi mogle da dovedu do pojave botritisa, što bi moglo da umanji prinos. Zato ćemo se truditi da angažovanjem dovoljnog broja sezonaca iz okoline Vršca, Kraljeva i Leskovca, kao i specijalnog kombajna, berbu završimo za manje od 40 dana – kaže Petra Milanović Krajovan, tehnolog Vršačkih vinograda.
Vrščani su jedini u Srbiji koji za berbu koriste specijalni kombajn. Njega je, uz četiri nova traktora, kupio strateški partner Vinograda – domaća firma sa stranim kapitalom Profinex – kako bi se ovaj posao završio i kvalitetnije i brže nego dosad.
– Osnovni razlog za angažovanje kombajna je apsolutni nedostatak bilo kakve, a da ne kažemo kvalitetne radne snage, sa čime se već godinama suočavamo. Međutim, on ne može da pristupi svim površinama, tako da ne možemo da se odreknemo sezonaca. Samo što ćemo ih sada angažovati u mnogo manjem broju. Lane nam je bilo potrebno oko 400 ljudi, a sada oko 230 – dodaje Petra Milanović Krajovan.
U Evropi i svetu rad sa kombajnom je uobičajena stvar, dok je kod nas to novitet, pa njime zasada upravljaju kombajneri firme od koje su ga kupili.
Berba se sprovodi nesmetano zahvaljujući ugovoru, koji je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, koja vodi stečajni postupak u Vinogradima, potpisala sa Profinexom. Ugovor je vredan 3 mil EUR i podrazumeva ulaganja u završetak svih poljoprivrednih radova u vinogradima, berbu, kao i u proizvodnju, flaširanje i prodaju vina od ovogodišnjeg roda. Ukoliko bude zarade, deliće se proporcionalno ulaganjima.
– Kombajne i traktore, vredne 500.000 EUR, kupili smo izvan ovog ugovora, što dovoljno govori o rešenosti Profinexa da dugoročno bude ovde. Jer, ambicija nam je da, kada Agencija raspiše licitaciju, kupimo Vinograde – kaže Nebojša Mišić iz Profinexa.
Povratak na staro tržište
Posle sedam meseci pauze, zbog odlaska u stečaj, ponovo je počela da radi punionica vina. Na lageru ima oko osam miliona litara, a plan je da se flašira oko pet miliona. Polako se vraćaju na stara tržišta, a uveliko rade i na plasmanu na kinesko tržište, gde planiraju da izvezu ozbiljne količine.

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

VLAJKOVAC, RADOVI NA IZGRADNJI RAMPE ZA PECANJE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM

Na priobalnom delu kanala DTD u Vlajkovcu otpočeli su pripremni radovi za izgradnju rampe za ...

Facebook