Izložba posvećena Jovanu Steriji Popoviću

Gradski muzej Vršac i Književna opština Vršac (KOV) u saradnji sa Bibliotekom grada Beograda, organizuju izložbu posvećenu Jovanu Steriji Popoviću.

Izložba povodom obeležavanja 210 godina od rođenja Jovana Sterije Popovića, gradski muzej Vršac, sala 4, od utorka 13. septembar od 18h, do 10 oktobra, u zgradi “Konkordija”.

Posetu muzeju možete izvršiti svakog radnog dana od 10h do 17h

subotom od 10h do 15h

nedeljom od 10h do 14h

 

O Jovanu Steriji Popović

Rodonačelnik srpske komediografije, najznamenitija je ličnost rođena u Vršcu. Zna se da je to bilo 1806. godine. Školovao se u Vršcu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Pešti. Prava je završio u Kežmaraku u Slovačkoj.

Po završetku studija (1830) bio je profesor, a od 1853. godine, kada je položio advokatski ispit, advokat u Vršcu.

Godine 1840. odlazi u Kragujevac na Licej za profesora “prirodnog prava”. Već iduće godine prelazi, zajedno sa ovom, tada najvišom školom u Srbiji, u Beograd.

Ustavobraniteljska vlada ga je 1842. godine postavila za ministra prosvete. Jedan je od osnivača Društva srpske slovesnosti (današnja srpska akademija nauke i umetnosti), Narodnog muzeja i Beogradskog čitališta – Biblioteke. Postavio je temelje modernog školstva Srbije, a autor je i mnogih udžbenika.

Na položaju ministra je do 1848. godine, kada podnosi ostavku i vraća se u Vršac kome provodi ostatak života.

J. S. Popović književni rad započeo je zbirkom pesama “Davorje”, jednom od najboljih knjiga refleksivne poezije toga vremena, a zatim nastavlja rad dramama i romanima u duhu Milovana Vidakovića.

Napisao je prve prave tragedije na srpskom jeziku i genijalne komedije. Njegovom tragedijom “Smrt Stefana Dečanskog” otvara se 4. decembra 1841. godine prvo profesionaln državno srpsko pozorište u Beogradu “Teatar na đumruku” i drugo profesionalno državno pozorište u Srba u Beogradu “Teatar kod jelena” (1847- 1848). Pravu umetničku vrednost pokazao je Sterija kao pisac komedija. Njegov talenat stvorio je snažna i velika dela, kojima utire put srpskoj komediografiji. “Otac srpske drame” prve komedije piše u vreme života u Vršcu između 1830. i 1840. godine. U njima je ovekovečio svoj rodni grad likovima Kir Janje, Feme, Alekse Ružića i dr. Komedija “Laža i paralaža” (1830), “Pokondirena tikva” (1830), “Tvrdica” (1837), “Zla Žena” (1838) i “Pomirenje” (1841) donose mu priznanje savremenika i reputaciju “srpskog Molijera”.

Ovekovečio je u svojim komedijama naše (vršačko) malograđanstvo i malovaroško građanstvo. Združio je u delu umetnost sa istinom u društvu. Izobličavao je pogrešno vaspitanje, pomodarstvo, snobizam, ismevao je nadriučenost naših Slavenoserba i njihov nakaradni “slavjanski” jezik.

Posle Sterijine smrti u javnosti se pojavljuje njegova komedija “Rodoljupci” u kojem izvrgava ruglu lažni patriotizam.

Sterijne komedije su prešle okvire svoga vremena, dobile trajnu vrednost i ulaze u naše kulturno nasleđe.

Jovan Sterija Popović umro je 1856. godine i sahranjen je na pravoslavnom groblju u Vršcu.

“Moje je lečiti rod!”

sterija

 

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

„Hand made quartet“ – izložba unikatnih radova četiri autorke

Datum: Sreda, 18 Septembar 2019 Vreme: 19:00 Mesto: Dom vojske U sredu 18. septembra u ...

Facebook