NOVA SARADNJA NP”Sterija” i Predškolske ustanove “Čarolija” Vršac

”Pozorištance i drugari”

NOVA SARADNJA NP”Sterija” i Predškolske ustanove “Čarolija” Vršac

Narodno pozorište „Sterija“ započelo je realizaciju novog projekta namenjenog najmlađoj publici. Reč je o lutkarsko-dramskoj predstavi za decu predškolskog uzrasta „Strašilo i drugari“ po tekstu Bojane Ivanov-Đorđević. Premijera je zakazana za 28. septembar 2016. godine sa početkom u 10 sati na Velikoj sceni NP „Sterija“ kada se obeležava i pozorišna slava Sveti Porfirije Glumac. Režiju potpisuje Ivan Đorđević, scenografiju Sofija Lučić, kostimografiju Senka Đorđević, a muziku komponuje Momir Cvetković. Obzirom da je ambicija da se napravi velika predstava uz mnoštvo scenskih efekata, proces rada biće podređen njenoj estetici koja bi trebalo da odgovara stogim kriterijumima umetnosti namenjenoj deci.

Novina u domenu stvaralačkog procesa biće interakcija sa publikom i pre premijere koja će biti realizovana u vidu ciklusa radionica pod nazivom „Pozorištance i drugari“. Pozorišni umetnici angažovani na projektu vodiće kreativne radionice izrade dekora po svim objektima vršačkih vrtića. U svakom vršačkom vrtiću nastaće po jedno strašilo koje će svedočiti našem zajedničkom radu. Kroz pomenute radionice deca će imati priliku da se bliže upoznaju sa procesom nastanka pozorišne predstave i sa pozorištem kao institucijom sa druge strane – ne iz ugla gledaoca, već iz ugla njegovog učesnika i stvaraoca.

„Naišli smo na razumevanje uprave vrtića i pronašli zajedniči jezik za kreativan proces rada koji je pred nama. Time smo ispunili osnovni preduslov za realizaciju ovako zahtevnog i uzbudljivog projekta koji ima za cilj da još bolje poveže dve institucije na putu formiranja nove publike, razvijanja i negovanja kulturnih potreba naše dece“, ističe Ivan Đorđević, direktor NP „Sterija“ i još jednom naglašava veliku zahvalnost upravi PU „Čarolija“ koja je ključni partner u novoj pozorišnoj avanturi koja će uslediti.

Sve do premijere mališani će imati priliku da se emotivno pripreme za novu predstavu našeg repertoara, ali i da budu direkti učesnici stvaralačkog procesa. Naš zajednički rad u okviru radionica „Pozorištance i drugari“ biće prezentovan i na izložbi koja će biti otvorena pre premijere predstave „Strašilo i drugari“ 28. septembra 2016. godine, na dan slave NP „Sterija“ koje obrazujući publiku za budućnost pozorišta nastavlja da neguje Sterijinu misao o pozorištu kao „vrelu prave nauke o životu“.

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

MK Fintel Wind kod Vršca otvara svoj treći i najveći vetropark u Srbiji „KOŠAVA 1“

SVEČANO OTVARANJE NAJVEĆEG VETROPARKA KOMPANIJE MK FINTEL WIND MK Fintel Wind, zajednička kompanija italijanske Fintel ...

Facebook