Humanitarna izložba fotografija Vlade Marinkovića – Beskraj šir

Pozivamo Vas da u petak, 16.9.2016 g. od 17h u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina16, Vršac), u okviru tradicionalne Grožđebalske čajanke prisustvujete otvaranju humanitarne izložbe fotografija Vlade Marinkovića “Beskraj širine”.

Izložbu će otvoriti Aleksandar Avramesku; muzičke vinjete na gitari Viktor Nađ.

Prihod od prodaje fotografija namenjen je udruženjima: “Otvoreno srce sveta” i “Parakvad VŠ”

Prijatelji događaja : Smalltree čajevi iz Beograda i Vinarija Nedin

Realizaciju izložbe omogućili: Grad Vršac i Turistička organizacija Vršac
Vlada Marinković: Hous

Fotografski klub Vojvodina u saradnji sa Mensom Srbije organizuje izložbu fotografa Vlade Marinkovića iz Beograda. Izložba će biti postavljena u FOTO GALERIJI „148+” od 20.juna do 27. juna 2015. godine, a biće predstavljeni pejsaži, priroda i panorame grada. Ova izložba je kruna uspešne saradnje Mense, njenog Foto SIGa u kome je Vlada Marinković koordinator i Fotografskog kluba Vojvodina, a koja je započela pre nešto više od godinu dana.

Vlada Marinković je jedan od najpoznatijih fotografa prirode i pejsaža u Srbiji, i za njegovo ime su vezane mnoge nagrade na međunarodnim i domaćim foto-konkursima, foto-izložbama.

Vrlo je aktivan izlagač, a uvek nađe vremena za druženje sa kolegama fotografima na raznim foto-izletima, foto-safarijima i sličnim događajima na kojima se okupljaju fotografi. Na jednom takvom druženju je i autor ovog teksta upoznao Vladu.

Odmeren, mudar u dijalogu, pažljiv slušalac, kome ne promiče ni najmanja sitnica, a uvek okrenut jednim okom prema prostranstvu panonske ravnice, gde primećuje mnoge detalje očaravajuće svetlosti. Posvećen je trenutku, u kome ne može ni munja da zablesne na horizontu, a da je ne primeti, ili ptica da odleti iz gnezda, a da joj ne zabeleži let.

Od onih je fotografa koji beleže prirodu u svim godišnjim dobima, skoro svakog dana ako mu posao dozvoljava, i koji se nikada ne žali na loše vreme jer u takvom vremenu sunčeva svetlost pravi najveće čarolije, i bori se sa svim zemaljskim i atmosferskim promenama. Tu prirodnu borbu svetlosti i neba, svetlosti i vode, svetlosti i zemlje Marinković maestralno beleži svojim pejsažima.

Boravak na stanovnike prirode, ptice, životinje koje je najezda čovekovih potreba oterala u najskrivenije delove. Ponekad i najmlađe ljude (decu) prikazuje na fotografijama kao i retke ptice, ne narušavajući fotoaparatom njihov mir i igru. U fotografisanju panorama grada on se uzdiže u nebo, kao Ikar, ne bi li pogledom sličnim Sunčevom, obuhvatio i oblikovao grad, i uhvatio svetlost koja kroz njegov objektiv oblikuje njegove misli i impresije.

Svi fotoamateri koji vole prirodu, i koji je žele zauvek zabeležiti, imaće priliku mnogo da nauče, da vide kako se to radi na pravi način, i da poređenjem sa Vladinim fotografijama uoče sve nedostatke u svojim fotografijama, koje nisu zabeležile onaj utisak koji su doživeli predajući se prirodi.

Budite deo istorije fotografije, i ne propuštajte ovakve događaje. Izložene fotografije se mogu kupiti, a zainteresovani se mogu javiti Fotografskom klubu Vojvodina ili autoru. Lokacija galerije je Bulevar oslobođenja 22 Novi Sad.

 

Osnovni podaci

•Koordinator Foto SIG-a Mense Srbija

•Rođen 8.7.1954. u Mostaru.
•Živi i radi u Beogradu i Vršcu.
•Osnovna škola “Vladimir Ilić Lenjin”, Novi Beog•IX beogradska gimnazija – prirodno matematički smer, Novi Beograd.
•Diplomirao spoljnu trgovinu na Ekonomskom fakultetu u Beogradu .
•Putovao dosta, između ostalog, proveo 4 godine u Pekingu, Kina,
•Kao direktor predstavništva Hemofarma A.D.
•Trenutno radi u Hemofarmu A.D. kao menadžer globalne nabavke.
•Uspešno se bavi fotografijom, imao je jednu samostalnu i više zajedničkih izložbi.
•Fotografije su mu objavljivane na stranicama Guardiana, britanskog Digital Photo Magazine-a, na naslovnim stranicama kanadske izdavačke kuce Raincoast Books, u izdanjima mnogih turističkih organizacija i agencija.
•Nagrađivan je više puta, od nagrada izdvaja:
•I mesto na svetu u okviru Mensa World Photo Cup za fotografiju “Relax”, 2010.
•II mesto na svetu u okviru Mensa World Photo Cup za fotografiju “House”, 2008.
•Četiri fotografije kao pozadine za Windows 7, u izboru Microsoft, Srbija, 2009.
•I i više II i III mesta za najlepšu fotografiju ptice u Srbiji.
•I mesto na konkursu “Vidim nevidljivo”, u okviru manifestacije “Noć muzeja”, 2010.
•I mesto na konkursu “National Geographic, Srbija” na temu “Neprocenjivi trenutak”, 2014.

Vlada Marinković,    email: vlada.marinkovic@gmail.com

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Novi direktor Drugog Oktobra Vršac, Jovan Knežević

Diplomirani pravnik Jovan Knežević, aktuelni načelnik uprave Grada Vršca uskoro bi mogao biti imenovan za ...

Facebook