Đaci volontirali na školskoj ekonomiji u Vršcu

Velika ekonomija Poljoprivredne škole u Vršcu, koja se prostire na oko 18 hektara, spremno dočekuje prvi septembar i 520 đaka, koji će ići u 21 odeljenje. Zahvaljujući profesorima, ali i učenicima, koji su tokom juna i jula dolazili na praktičnu nastavu, a pojedinci u avgustu čak volonterski obavljali taj posao, stoka i živina su preživeli vrele letnje dane, a bašta, oranice i voćnjaci dobro rodili.

Najviše posla je bilo u pčelinjaku, gde ima 34 pčelinjih društava, o kojima osim profesora Uroša Božanića, brinu i đaci sa smera poljoprivredni tehničar. Budući stočari su vodili računa o kokama, mangulicama, kozama i ovcama, koje je škola lane kupila zahvaljujuću pomoći grada. Pre toga, pet godina nisu imali životinje na svojoj ekonomiji, što je otežavalo školovanje đaka sa ovog smera.

Direktor Srđan Kliska kaže da su sada dobili novu pomoć Gradske uprave.

– Školi po zakonu pripada 100 hektara obradivog zemljišta, ali smo do ove godine mogli da radimo samo na 75. Međutim, nakon što smo ukazali na ovaj problem, Grad nam je izašao u susret, tako da ćemo od oktobra moći da obrađujemo svih 100 hektara – kaže Kliska.

Osim površine pod ratarskim kulturama, na ekonomiji Poljoprivredne škole postoje i plastenici, zasadi raznih voćaka i vinograd. Za njihovu obradu su sada kupljene i nove mašine, koje će poboljšati kvalitet nastave i prakse.

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

U Vršcu duvalo 110 km/h: Orkanski udar vetra može da obori čoveka, meteorolog progovorio o opasnosti

Na jugu Banata, pre svega u Vršcu, danas su zabaleženi orkanski udari vetra brzine od ...

Facebook