Vrščanin tvorac „Čokoladne bananice“! – Drugi, izumeo „Rubinov“ vinjak!

Vrščanin tvorac „Čokoladne bananice“! – Drugi, izumeo „Rubinov“ vinjak!

Godine 1938, Vrščanin Franja Vaja izumeo je čuvenu poslasticu nekadašnje Jugoslavije – čokoladnu bananicu!

slika-nove-ambalaze-Stark-Bananice-e1346410981251

 

– Po priči, koja se prenosila kroz generacije zaposlenih, majstor Franja Vaja, znalac čokolade i njenih poslastica, preuzeo je fabriku “Roda”, preteču današnjeg “Štarka” i u njoj stvorio prvu čokoladnu bananicu, još davne 1938. godine – kaže Bojana Vidaković, brend menadžer beogradske „Soko Štark Atlantik grupe“. – Za nju je Vaja dobio 1,5 dinar od ondašnjih vlasti, kao nagradu za novi proizvod na tržištu. Izgled i ukus bananice nije se menjao od kada je nastala, ali receptura je ostala naša mala tajna. Sastojci jesu poznati, alga agar-agar, se i danas koristi za želiranje. Našu bananicu potrošači nepogrešivo prepoznaju u moru sličnih na tržištu.

Drugi Vrščanin – Dušan Milenković sa grupom saradnika, pre 60 godian izumeo je poslasticu za odrasle – „Rubinov“ vinjak!

– Kako se priča, Milenković je bio izuzetno darovit i radoznao čovek, koji je zajedno sa grupom najboljih radnika, 1957. godine, započeo eksperimente i došao do sada već čuvene formule – kaže Marija Đurđević, brend-menadžer kruševačkog “Rubina”. – Sa njim u timu bili su Radoslav Đorđević, Žikica Vujičić, Milovan Milojković Teča, Milutin Vujičić i Radoslav Cvetkovićem Ruo, a Miodrag Veljković je kasnije usavršio proizvodnju vinjaka. Oslanjali su se na francusku tehnologiju, primenjenu na domaćim sortama grožđa među kojima je dominirao „prokupac“, kao najrasprostranjenija vinska sorta grožđa u Srbiji.

7176238

Osnovna sirovina vinjaka, kako kaže naša sagovornica, jeste grožđe. Dobija se od vina, njegovom destilacijom i starenjem u hrastovoj buradi, najmanje 2 godine.

– Zapremina buradi je 500 litara – kaže Đurđević. – Napravljeni su isključivo od hrasta poreklom iz istočne Srbije, a izrađuju se samo u pinterskoj radionici “Rubina”. Ova isključivost u poreklu hrastovine doprinosi specifičnom karakteru vinjaka.

Godišnje se proda više od tri miliona litara vinjaka, a za poslednjih šest decenije, prodato je više od 300 miliona litara ovog pića.

Izvor: Novosti

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

U SUBOTU XVII LOV NA BANATSKU LISICU

U subotu 25.januara, u Alibunaru se organizuje XVII Lov na Banatsku lisicu, čiji su organizatori ...

Facebook