Dani italijanske kulture/projekcija filma „Ulica u Palermu“

  • Datum: Utorak, 23 Avgust 2016
  • Vreme: 20:00
  • Mesto: Dom vojske
 Via kastelana Bandiera/Ulica u Palermu

Režija: Ema Dante, uloge: Elena Kota, Ema Dante, Alba Rorvaher.

„Ulica u Palermu”, film koji označava rediteljski debi sicilijanske spisateljice i dramaturga Eme Dante, smešten je u jednoj uskoj ulici u Palermu, gde se jednog nedeljnog popodneva, susreću dva automobila koja dolaze iz suprotnih pravaca. Za volanom Punta nalazi se jedna albanska starica, Samira, koja se sa porodicom vraća kući posle posete grobu nedavno preminule kćerke.

U drugom automobilu su Roza i njena partnerka Klara, koje su izgubile idući na venčanje kod prijatelja. Nijedna od dve žene ne želi da krene unazad i tako oslobodi prolaz drugoj.

Tako započinje iscrpljujući duel u kojem učestvuju svi stanovnici ulice. Ema Dante stvara jednu vrstu mediteranskog vesterna u kojem se suočavaju dve žene, različite po godinama i kulturi, ali koje su propatile u životu i pune su gneva i boli. Zajednička patnja ih ipak ne ujedinjuje, već ih stavlja u konfronataciju, u jednom duelu koji podseća na čuveni ženski duel izmežu Džoan Kraford i Mercedes MekKembridž na kraju filma „Džoni Gitar” Nikolasa Reja. Zatvorenom prostoru američkog filma odgovara uska scena ulice u Palermu, gde se odvija jedna vrsta grčke tragedije, sa dve protivnice i horom, sačinjenim od onih koji prisustvuju apsurdnom konfliktu.

Ema Dante se otkriva kao originalan reditelj u izboru teme i mesta postavljanja priče koja nalazi svoje emotivno jezgro u priči teškog odnosa između majke i kćerke. Naime, starica Samira je majka koja je izgubila voljenu kćerku, dok je Roza odavno prekinula svaki kontak sa svojom majkom, kako bi izgradila istu konfliktnu situaciju sa svojom mlađom partnerkom.

Neočekivan i iznenađujući rasplet drame naglašen je horskim pevanjem, jedinim muzičkim trenutkom u filmu.

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Uredili kanale za odvodnjavanje atmosferskih voda u Vršcu

GRAD Vršac je ovih dana uredio objekte za odvodnjavanje atmosferskih voda na putevima, koji su ...

Facebook