Dani italijanske kulture/Izložba fotografija „Useful Useless Pictures“

  • Datum: Utorak, 23 Avgust 2016
  • Vreme: 19:00
  • Mesto: Dom vojske
Izložba „Useful Useless Pictures“ nastala je kao plod bunta protiv društvenih mreža, koje transformišu fotografiju na beskoristan, jednostavan i predvidiv način.

Time je stvorena originalna serija radova „beskorisnih slika“, povezanih među sobom preciznom estetikom, koja budi napetost kroz intimni i lični način čitanja.

Serija provokativnih fotografija prikazuje naizgled obične, svakodnevne situacije, u kojima autor traži od nas da se zaustavimo, oslobodimo maštu i dopremo do srži koja stoji iza fotografija. Od nas se traži da dobro pogledamo i zamislimo šta će se desiti nakon ili šta se desilo neposredno pre momenta prikazanog na fotografiji. One omogućavaju publici da zaviri iza benzinske pupme noću, pogledaju u čoveka bez lica ili čoveka koji sedi u pozorištu, oslobađajući njihovu imaginaciju. Provocirajući prosečno, ove fotografije pričaju priču, postavljaju pitanja i stvaraju viziju gde neizvesnost postaje objektiv kroz koji posmatramo svet. Mantuano je koristio smartphone kako bi uslikao svoje Useless Pictures, kao što to rade svi na društvenim mrežama, iako njegova vizija ide dalje od samog medija i uspeva da stvori osećaj napetosti kroz intimni i lični način sagledavanja sveta.

Kristijan Mantuano je otpočeo svoju fotografsku karijeru raznim uličnim reportažama s ciljem da istakne odnos između čoveka i javnog prostora, između teritorije i hronike. Kao profesionalni novinar realizovao je brojne dokumentarce i video klipove za koje je radio fotografiju i editing video. Godine 2010. pohađao je majstorski kurs urbane fotografije u Međunarodnom centru za fotografiju u Njujorku a 2013. osniva grupu One Shot Image. Od tada se uglavnom bavi fotožurnalizmom objavljujući svoje fotografije u značajnim italijanskim i svetskim magazinima.

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Posetite naš i Vaš gradski muzej u Vršcu, WEB TV

Posetite naš i Vaš gradski muzej u Vršcu. Radno vreme Utorak – petak 10h do ...

Facebook