Sećanje na naše pretke Prvog svetskog rata

U ponedeljak, 27. juna. 2016. godine otvorena je izložba “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” koju je organizovao Savez Potomaka ratnika Srbije 1912 – 1920. godine u zgradi “Konkordija“ Gradskog muzeja Vršac, velika sala.

Izložba fotografija projekta “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata” prikazuje fotografije, ratne, dnevne, vojnička pisma, dopisne karte, spomenice i ostalu istoriografsku građu učesnika Prvog svedskog rata.

To su jedinstvena svedočanstva o ratnim avanturama i stradanjima srpskog vojnika u ratnim godinama, potisnutog sa stranica svetske istorije. Izložba “Album sećanja na naše pretke iz Prvog svetskog rata”rezultat je napora da se danas, sto godina kasnije, oda dužna počast tom malom čoveku iz Velikog rata za civilizaciju, i da se njegovo veliko žrtvovanje za pravdu, istinu, slobodu i čovečanstvo ne izbriše iz našeg civilizacijskog pamćenja, već postane kulturna baština.

Izložba “Album sećanja na naše pretke iz Prvog Svetskog rata” je do sada gostovala u Kulturnom centru Srbije u Parizu, 60. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga i Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici. Izložba za posetioce otvorena je do kraja avgusta meseca.

 

AlbumSecanja2016-04

 

AlbumSecanja2016-05

 

Pošaljite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.

x

Takođe pogledajte

Vršac: smanjen broj inficiranih za 24 časa (27. Novembar 2020.)

U Južnobanatskom okrugu u petak su 322 testa na kovid bila pozitivna. U Pančevu je ...

Facebook