Banaćani dobro brinu o Romima

Evropska komisija o naporu Vrščana da poboljšaju status najugroženije manjine. Donose rešenje za divlja naselja, pedagozi rade s decom… Ta slika će se dodatno poboljšati

VRŠAC, u kom živi oko 2.000 Roma, pravi je primer kako se treba brinuti o toj populaciji. To je ocena visokih predstavnika Evropske komisije i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), nakon što su se na terenu uverili u to, šta je lokalna samouprava dosad uradila da poboljša njihov status. Primer Vrščana će, kažu, prenositi i drugim sredinama, kako bi se što pre i bolje sprovela Nacionalna strategija za inkluziju Roma.

– Taj posao se u mnogim opštinama sprovodi sporadično, a EK je veoma zainteresovana da Srbija, kao zemlja iz koje veliki broj Roma odlazi u EU, omogući da ostanu i rade u svojoj domovini. Zalažu se i da im se stvore uslovi da se školuju na maternjem jeziku i da kroz obrazovanje obezbede bolji život. A, da je sve to izvodljivo, najbolji pokazatelj je Vršac – kaže Đorđe Staničić, gensek SKGO.

Samo lane, lokalna samouprava je obezbedila 1,3 miliona dinara da 39 Roma iz devet porodica dobije struju, dok su u naselju Balata asfaltirali Ibarsku i Jezersku ulicu i napravili dve javne česme. Angažovali su i romskog pedagoškog asistenta za rad sa decom u OŠ “Paja Jovanović”, a u planu je angažovanje još jednog za rad u selima. Divlja romska naselja pokušavaju da uvrste u plan detaljne regulacije…

Jezerska ulica u romskom naselju Balata dobila i česmu

Ta slika će se dodatno poboljšati, kada budu urađeni strateški, finansijski i institucionalni mehanizmi za sprovođenje mera inkluzije Roma, u čemu će Vršac, kao i još devet gradova Srbije, imati podršku SKGO.

– Obavezali smo se da formiramo mobilni tim i lokalno koordinaciono telo, koje će izraditi lokalni akcioni plan socijalnog uključivanja i poboljšanja položaja Roma u našem gradu. To je nov pristup rešavanju ovog problema, za koji verujem da će dati dobre rezultate – istakla je gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović.

Pre nego što se sve to sprovede u delo, od građana će tražiti da im kažu šta je najpre potrebno rešavati u moru njihovih problema.

FAKULTET JEDINI U REGIONU

U VRŠCU se nalazi i jedina visokoobrazovna ustanova u Srbiji i regionu, u kojoj Romi studiraju na maternjem jeziku – Visoka škola za vaspitače “Mihailo Palov”.

Od 2009, kada je taj smer otvoren, diplomiralo je više od 60 romskih studenata.

 

 

x

Takođe pogledajte

Centar za mentalno zdravlje Vršac Vas poziva

Poštovani sugrađani, pozivamo vas na još jedno predavanje “Upotreba zemljišta, supstrata i komposta u proizvodnji ...

Facebook