(FOTO) Projekat “Deinstitucionalizacija kroz zaštićeno stanovanje” u Vršcu i prvi u Srbiji

Kroz implementaciju projekta “Deinstitucionalizacija kroz zaštićeno stanovanje”, 10. oktobra 2018. godine je svečano otvoren stambeni objekat “Kuća za zaštićeno stanovanje”, za smeštaj pacijenata SBPB Vršac.

Otvaranju su prisustvovali i sami korisnici, uz podršku članova porodica i staratelja, te i predstavnici lokalne samouprave i vlade Autonomne pokrajine Vojvodine. U objektu će boraviti šestoro lica sa mentalnim smetnjama i biće pripremani za autonoman život, uz redovne aktivnosti i partronažu stručnog osoblja bolnice.

Projekat “Deinstitucionalizacija kroz zaštićeno stanovanje” od juna 2017. godine sprovodi Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti “dr Slavoljub Bakalović”, uz podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, te Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo APV i Pokrajinskog sekretarijata za finansije APV.

Projekat se sprovodi u okviru grant šeme IPA 2013 programa, pod pokroviteljstvom Evropske unije, ukupna vrednost je 215.699,24 EUR i traje 24 meseca.

Glavni cilj implementacije projekta je uspostavljanje uslova za deinstitucionalizaciju pacijenata sa mentalnim smetnjama iz SBPB Vršac, uz unapređenje uslova njihovog življenja i poštovanja njihovih osnovnih ljudskih prava.

 

 

x

Takođe pogledajte

Parakvad poklonio kućicu za čepove školi u Velikom Središtu

Udruženje “Parakvad” Vršac uručilo je danas kućicu za sakupljanje čepova OŠ “Branko Radičević”, vrtićkom odeljenju ...

Facebook