POSETA VISOKOG PREDSTAVNIKA EVROPSKE UNIJE VRŠCU

U radnoj poseti Vršcu boravio g. Hristos Makridis (Christos Makridis) iz Evropske komisije, kao zamenik šefa deska za Srbiju u DG NEAR sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština. Cilj posete je grad Vršac, kao primer dobre prakse u inkluziji Roma na lokalnom nivou.

Gradonačelnioca Vršca Dragana Mitrović i g. Hristos Makridis svečano su otvorili prvi sastanak Radne grupe za pripremu Lokalnog akcionog plana za inkluziju Roma. Vršac je jedan od deset gradova u Srbiji, koji je u junu ove godine dobio sveobuhvatni paket podrške SKGO za izradu i unapredjenje strateških, finansijskih i institucionalnih mehanizama za sprovodjenje mera inkluzije Roma.

Gradonačelnica Dragana Mitrović rekla je da je Vršac jedan od gradova koji se obavezao da formira moblini tim, odnosno lokalno koordinaciono telo i donese loklani akcioni plan koji se tiče inkluzije Roma. Grad Vršac smatra da je ovo veoma značajno, i mi smo kao multietnička sredina veoma zainteresovani u rešavanje ovog problema. Na sastanku smo razgovarali o očekivanim efektima, s obzirom da je ovo nov i sasvim drugačiji pristup rešavanja ovog problema.

Nadamo se da ćemo ostvariti dobre i očekuivane rezultate. Takodje naše goste upoznali smo i sa planovima lokalne sampuprave po pitanju budžetiranja ali i aktivnostima vezanim za realizaciju programa, a jedna od naših obaveza je imenovanje koordinatora koji će biti vodja mobilnog tima. U okviru ovog programa SKGO će gradu Vršcu pružiti i tehničku pomoć u donošenju odredjenih dokumenata i planova, kao i u samom formiranju mobilnog tima za politiku inkluzije, a doniraće i vozilo i računar za potrebe mobilnog tima.

Nakon svečanog otvaranja, g. Hristos Makridis je sa svojim saradnicima obišao naselje Balata, kao i Vusoku strukovnu školo za obtazovanje vaspitača “Mihailo Palov” koja jedina u evropi ima katedru na romskom jeziku.

x

Takođe pogledajte

Parakvad poklonio kućicu za čepove školi u Velikom Središtu

Udruženje “Parakvad” Vršac uručilo je danas kućicu za sakupljanje čepova OŠ “Branko Radičević”, vrtićkom odeljenju ...

Facebook