Radionice o mentalnom zdravlju u Vršcu

U okviru nedelje mentalnog zdravlja, u prostorijama Centra za mentalno zdravlje priređen je višednevni program. Juče je održana interaktivna radionica “Dostojevski – od bolesti do genijalnosti”, koju je osmislila psihijatar dr Sanja Milovanović.

Tema ove radionice zapravo je pokušaj uspostavljanja spone između mentalnih poremećaja i ljudske kreativnosti, odnosno umetničkog nadahnuća, a za primer je uzet Dostojevski – pisac koji je bolovao od epilepsije, čija se klinička slika ogledala i u njegovoj ličnosti, i u njegovim delima.

“Cilj predavanja nije bilo bavljenje stvaralaštvom umetnika, što je u domenu kritičara i istoričara književnosti Već da kao psihijatar dam skroman doprinos skidanju stigme, odnosno mračnog vela predrasuda koje postoje o osobama sa mentalnim poremećajima, i danas u društvu”, objasnila je za RTV psihijatar dr Sanja Milovanović.

Genijalni ljudi pristupaju rešavanju problema na sebi svojstven način, koji je često čudan ostalim ljudima. Ova tema okupira stručnu javnost već decenijama pa i vekovima, i često se čuje i koristi izreka: “tanka je linija između genijalnosti i ludila”. Značajan broj autora najpoznatijih književnih, likovnih ili muzičkih dela – imao je neki psihički problem.

“Ja sam vođena tom idejom, napisala u prvoj mojoj knjizi “Iskre u mraku”, koja je i nagrađena, da su genijalci ti koji su baš u stanjima u kojima su se našli, stvorili jedan novi svet sa nekim izmenjenim vrednostima, i da su upravo samo u tim stanjima mogli da naprave dela neprocenjive vrednosti”, navela je za RTV književnica prof. Mirjana Kućančanin, koja vodi i Udruženje za unapređenje mentalnog zdravlja “Duševna oaza”.

Centar za mentalno zdravlje u Vršcu u kojem se održava većina programa tokom ove nedelje, za cilj i ima da, između ostalog, bolje upozna građane sa pojmom mentalnih oboljenja. Na jednom od postera mogu se videti i brojne poznate ličnosti, uz čije fotografije je navedeno i sa kojim poremećajima sasvim normalno žive i stvaraju.

Izvor RTV

 

x

Takođe pogledajte

Parakvad poklonio kućicu za čepove školi u Velikom Središtu

Udruženje “Parakvad” Vršac uručilo je danas kućicu za sakupljanje čepova OŠ “Branko Radičević”, vrtićkom odeljenju ...

Facebook