HAOS NA SUĐENJU SEVERINE I MILANA! PEVAČICA ŠOKIRALA SVE U SUDNICI! URLALA PRED SVIMA: Seljačino jedna!

Severina Kojić i Milan Popović sastali su se 11. juna na ročištu u hrvatskom opštinskom građanskom sudu u Zagrebu kako bi se na, pravno rečeno glavnoj raspravi, dogovorili oko školovanja sina Aleksandra. To se dogodilo, pre svega, zbog stava majke, zbog kojeg to nisu mogli da učine nekim drugim putem koji bi bio za dobrobit deteta.

 

Nakon što se pred hrvatskim sudom izborio da podjednako provodi vreme sa sinom, a potom je doneto i rešenje da on i Severina moraju zajednički da se dogovaraju oko svih bitnih aspekata u detetovom životu, Severina i Milan sada ne mogu da se dogovore oko upisa u školu. Naime, Severina zahteva da sin ide u hrvatsku školu, a Milan želi da ga upiše u američku, internacionalnu školu.

 

Međutim, pevačica je izrazila želju i ne želi ni da čuje za druga rešenja. Ona isključivo hoće da svog sina upiše u OŠ Jordonovac i predlozi Milana Popovića je, očigledno, ne interesuju, uprkos tome što je sud doneo odluku da bi roditelji morali da se usaglase. S druge strane, Milan Popović, u želji da sinu pruži kvalitetno školovanje, smatra da bi bilo najbolje da ga upiše u američku, internacionalnu školu privatnog karaktera, s namerom da dete nauči što više jezika, proširi svoje vidike, te dobije sve moguće uslove kako bi razvijao svoje potencijale i talente. Uz to, on traži da snosi troškove celokupnog školovanja.

 

FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

Milan Popović je u svom iskazu rekao da nije moguć dogovor među stranakama, te je pred sudom izneo da je Severina, u svakom slučaju, povredila odredbe Porodičnog zakona i konvencije na način da nije ni razgovarala sa detetom, razmotrila njegovo mišljenje, a takođe se nije interesovala o programima školovanja deteta. U sudnici je zato u jednom trenutku nastao opšti haos na koji niko nije bio pripremljen, posebno što je na samom kraju Severina pokazala stranu koju niko do sada nije upoznao. Besna, pred sudijama je Milanu oštro odbrusila: “Aleksandar je pre svega Hrvat!” Milan Popovič joj je odgovorio: “Ma kako je pre svega Hrvat?”

 

“Mora da ide u hrvatsku školu!” rekla je ona.

 

Takođe, Milan Popović je na sud doneo i važeći spis u kojem se jasno vidi da se u internacionalnoj američkoj školi detaljno uči i hrvatski jezik. Na kraju svega kada su izašli iz sudnice, Severina se okrenula i ocu svog deteta pred svima rekla: “Seljačino!”. Popović nije komentarisao uvrede.

 

Inače, prepiska koja je prethodila ovom ročištu vodila se preko advokata, jer je Severina Kojić zatražila odvojene sastanke u okviru postupka obaveznog savetovanja. Kao i pred sudom i prepiska je bila puna žuči nezadovoljne strane. Naime, Milan Popović je putem advokata pokušao da objasni iz kojih razloga svog sina želi da upiše u internacionalnu američku školu.

 

“Smatram da Američka internacionalna škola ima mnoge prednosti za našeg sina. Zbog verovatnoće da će život provoditi u raznim zemljama širom sveta (zbog roditelja koji su iz različitih država) u njegovom je najboljem interesu da stekne savršeno znanje engleskog jezika i dobije diplomu koja bi mu omogućila upis u bilo koju internacionalnu školu u bilo kojoj zemlji”, naveo je Milan Popović, a među konkretnim pogodnostima naveo je i lokaciju same škole, koja je na pola puta između njegovog i Severininog stana u Zagrebu, činjenicu da se radi o najsavremenijoj obrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj, ako ne i na Balkanu, činjenicu da su predavači iz engleskog govornog područja, da je škola jako obezbeđena, da, pored osnovne, nudi i srednje obrazovanje, što znači da bi dete dalje obrazovanje nastavilo u istoj ustanovi.

 

Škola je, objašnjava dalje Milan, zaista internacionalna, budući da se broj učenika jedne nacionalnosti ograničava na do 20 odsto.

 

FOTO: DRAGAN KADIĆ

Dogovor – dobrobit za dete

 

Ipak, Severina smatra drugačije. Ona insistira na upisu deteta u osnovnu školu u Zagrebu, koja, kako ona navodi između ostalog, ima i internacionalni program, a akcenat stavlja na činjenicu da bi detetu društvo iz škole bilo pretežno hrvatske nacionalnosti, te da je Aleksandar Hrvat, koji od rođenja živi u Zagrebu i smatra da je u njegovom interesu da prvenstveno uči hrvatski jezik.

 

“On je u vrtiću počeo da uči da piše na hrvatskom, a u osnovnoj školi mora savršeno da nauči prvenstveno svoj maternji jezik, a tek potom i strane jezike”, glavni je njen argument u dopisu koji je poslala preko advokata, a koji je na grub način ponovila i na ročištu.

 

Milan je izrazio i strah od moguće diskriminacije Aleksandra na osnovu toga što mu je otac Srbin.

 

“Kao primer navodim da deca u toj školi obeležavaju dan pada Vukovara i da bi Aleksandar mogao da bude izložen diskriminaciji vršnjaka”, jedna je u nizu Milanovih primedbi.

 

“Pre svega, Aleksandar je Hrvat, pa nema razloga da bude žrtva diskriminacije drugih Hrvata. Godišnjicu pada Vukovara, godišnjicu Oluje i slično obeležava cela Hrvatska, te je reč o delu istorije o kome će Aleksandar, kao i svako drugo dete, učiti u školi”, ispričala je Severina.

 

Ishod do daljeg ostaje nepoznat.

FOTO: NEBOJŠA MANDIĆ

Izvor Kurir.rs/Blic.rs

 

x

Takođe pogledajte

MINISTAR NEDIMOVIĆ U PAVLIŠU

Nastavljajući aktivnosti obilaska poljoprivrednika u zemlji, u cilju upoznavanja sa realnom situacijom i problemima proizvođača, ...

Facebook