ŠOKANTNI INTERVJU: Stefan Mihajlovski otkrio detalje knjige i filma koji su zaintrigirali javnost!

Za manje od mesec dana knjiga i film ‘’Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti’’ Stefana Mihajlovskog postali su najtraženiji naslov među ciljnom grupom. Ispred Beoletre, koja je izdavač ovog književnog hita, najavili su štampanje trećeg izdanja, a film je za samo nekoliko dana videlo više hiljada ljudi!

Koji je bio glavni okidač da nastanu knjiga i film?

Glavni ‘’okidač’’ bila je moja želja za ohrabrivanjem žrtvi nasilja da se bore i da prijave nasilje. Previše smo dvolični po tom pitanju. Nasilje postoji, trpi se i o njemu se ćuti. Neki idioti čak pokušavaju da nas ubede da je to sve to nešto na šta ne treba reagovati.

Mada, za glavnog ‘’okidača’’ mogu ‘’okriviti’’ svoju urednicu knjige Violetu Ilić iz Beoletre što mi je dala potpunu slobodu da napišem i objavim ovakvu priču koja već danima intrigira javnost! Za nastanak istoimenog filma koji prati knjigu ja sam jedini ‘’krivac’’ (smeh). Prošlo je vreme kada su se na promocijama čitale knjige. Sada sve to, po mom mišljenju – kao studenta Fakulteta za medije i komunikacije, treba da prati i neki dodatni audio-vizuelni sadržaj. Neke za to koči ideja i kreativni momenat, one druge finansijska sredstva, jer, svakako nije jeftino izdati knjigu, a pored nje još uložiti i u film. Niko to ne radi turistički. Meni se, srećom, isplatilo! Očigledno da znam da napravim zanimljiv medijski sadržaj.

Kako je nastala knjiga?

Obećajte mi da me nećete zabraniti nakon ovog priznanja (smeh). Prvo uz mnogo tableta za smirenje. Posle, kada sam se skinuo sa toga, koristio sam alkohol i cigarete. Šteta se i danas vidi, jer sam polupao baš dosta čaša (neke i o zid, pa promašim i oštetim vrata). Mislim, šta da vam kažem? Uzeo i napisao onako tešku priču dok sam sedeo na jutarnjoj kafi? Nisam. Trebalo je za to malo više živaca i hrabrosti.

Knjiga ‘’Lice današnjice: (Auto)biografija kolektivne (ne)svesti’’ nastala je u fazi mojih psihičkih problema – anksioznosti i depresije sa napadima panike. Kako nisam mogao da radim TV emisije u takvom stanju, a poznat sam kao radoholik, napravio sam knjigu i film. I eto – iz psihoterapije se izrdoila dobra stvar! Verujem da će knjiga pomoći i ostalima da reše svoje unutrašnje nemire.

Koliko je bilo teško pronaći izdavačku kuću?

Nimalo, jer je izdavačka kuća pronašla mene.

Ako me to pitate zbog saveta novim piscima, ja nisam dobar primer, jer je mene moja izdavačka kuća kontaktirala. Pitali su me šta ‘’krčkam’’ nakon onih šokantnih kolumni, iznevši ideju da od tih kolumni napravimo knjigu sa dodatkom mini romana, i ja sam poslao tekst. Ubrzo mi je zazvonio telefon. Tada sam obavešten da se mojoj knjizi predviđa da bude hit, da to moraju objaviti i da je gospođa Ilić već počela da radi na prelomu (a on je fenomenalan, videćete)!

Nakon toga smo se sastali, dugo birali fotografije, unikatan format korica koji ne postoji na Balkanu, a možda i šire. Kontaktirali smo dizajnera da to upakuje, lektora da prekontroliše tekst, mog PR-a da krene sa radom i naravno, po mojoj želji, tviteraša Često izgubljenog, koji mi je, umesto predgovora, poklonio divnu rečenicu za zadnje korice!

U ‘’Licu današnjice’’ pokrećeš razna društvena pitanja kao što su nasilje nad decom, ženama, osobama sa invaliditetom, LGBT populaciji i Romima…

Znate i sami da se godinama bavim aktivizmom za ljudska prava i da sam držao tribine na ovu temu. O ovim problemima treba što više pričati. Na filmu imam sjajne goste poput koordinatorske Sigurne kuće, psihoterapeutkinje, bivšeg policajca, žrtve nasilja… Na sve to ‘’začin’’ su producent Stanko Crnobrnja i trans osoba Sonja Sajzor. Ništa ne ostaje, nego da pogledate film, pročiate knjigu i procenite sami da li sam uspeo da ‘’ubodem’’ tamo gde treba.

Svi bruje o tvom identitetu i lik Helene povezuju sa tvojim životom. Da li si ti Helena?

Kao što sam do sada rekao više puta – mnogo je onih što pričaju samo zato što mogu da govore, a ne zbog toga što imaju šta da kažu. Helena je herojina celog romana. Da li je svetica, grešnica, žrtva ili nasilnik – ostaje na publici da proceni. Poslednje poglavlje otkriva dosta toga vezano za Vaše pitanje… a možda i ne? (smeh)

Mnogi te osuđuju jer svesno prodaješ sebe…

Bilo bi mnogo gore da to radim nesvesno, zar ne?

Zbog čega to radiš?

Ljudi – ponašate se prema meni kao da sam počinio kriminalno delo. Zanimljiv sam, kažu i šarmantan, znam šta interesuje publiku, dajem im na tacni priče bazirane na istinitim događajima… Zašto da plaćam skupe ‘’kreativce’’ kada svaki projekat mogu da izguram ‘’iz svoje glave’’? Da nije tako, ne bih trajao već pola decenije u medijima. Uostalom, plaćam porez na sve to i igram veoma pošteno, tako da, verujem da nema problema.

Ko je Marko?

Pičketina koja je pretukla Helenu. Dok ju je mlatio dva sata govorio je: ‘’Bude li te iko čuo kako plačeš – zaklaću te!’’. Tada je i postavio pitanje da li hoće prvo da je siluje pa da je ‘’zakolje’’ ili obrnuto, valjda je hteo da seksualno opšti sa lešom, nemam pojma. Strašan je to psihopata. Ali, više detalja u nastavku…

Kada izlazi nastavak?

Počeo sam sa pisanjem, završavam drugo poglavlje. U planu nam je da to bude početkom 2018. godine. Do tada nas očekuje još mnogo promocija po Srbiji, plasman u susednim državama, prevod na nekoliko jezika i još jedno iznenađenje pred Sajam knjiga, ali, o tome ćemo nešto kasnije.

U međuvremenu, pored svih uspeha, postao si i sertifikovani predavač projekta Mladi protiv mržnje?

Tako je. Mladi protiv mržnje je projekat Instituta za medije i različitosti i veliko mi je zadovoljstvo što sam deo toga. Pomogao mi je u usavršavanju, a tu sam, pored izuzetnih ljudi, upoznao i svog duhovnog vođu. A imao sam predrasude prema sveštenicima… (smeh). Pored toga, ono čime ću se baviti u narednom periodu je i humanitarna organizacija ‘’Humanist’’. Kao jedan od osnivača, radiću na mnogim projektima, prikupljaćemo garderobu, kozmetiku, obezbedićemo ugroženima mesto za boravak, organizovaćemo im, ukoliko je potrebno, razgovor sa psihoterapeutom, socijalnim radnikom… Takođe, pripremamo mnoge predstave, filmove, promotivne kampanje…

Objavio si na Fejsbuku pre nekoliko dana da si rekao ‘’da’’. Kome?

Osobi koja je zaslužila moju pažnju i naklonost.

Ne staješ pred oltar (smeh)?

Mislim da neću skoro. Mada, možda se desi neko putovanje na pusto ostrvo, a more i plaža inspirišu na sve i svašta. (smeh)

Ovo znači da si zauzet?

To znači da intervju traje duže od predviđenog vremena i da sam veoma zauzet.

Stefane, pitam za emotivni život…

Emotivno me, kao i obično, cepa moj rak u podznaku. Za sve probleme po tom pitanju, obratite se njemu. Ova devica je stvorena samo za racionalne stvari. Pozdrav svim čitaocima!

 

 

x

Takođe pogledajte

Vršački paraglajderisti ponovo u svetskom vrhu

U organizaciji Sportskog paraglajding kluba “Berkut” Vršac i Vazduhoplovnog saveza Srbije, proteklog vikenda su u ...

Facebook