Grad Vršac zajedno sa gradovima i opštinama do smanjenja rizika od elementarnih nepogoda

Gradonačelnica Vršca Dragana Mitrović u ime grada Vršca potpisala je Protokol o saradnji gradova i opština u slivu Velike Morave i slivu gornjeg Dunava – Banatski vodotokovi u Skupštini grada Beograda, koji ima za cilj smanjenje rizika od elementarnih nepogoda.

Protokoli o saradnji obuhvatili su 12 opština i gradova duž sliva Velike Morave (Kragujevca, Jagodine, Požarevca, Batočine, Rače, Velike Plane, Smederevske Palanke, Žabara, Paraćina, Svilajnca, Varvarina i Ćićevca) i 19 lokalnih samouprava u slivu gornjeg Dunava – Banatski vodotoci (Ade, Alibunara, Bele Crkve, Vršca, Žitišta, Zrenjanina, Kanjiže, Kikinde, Kovačice, Kovina, Nove Crnje, Novog Bečeja, Novog Kneževca, Opova, Pančeva, Plandišta, Sente, Sečnja i Čoke).

Saradnja lokalnih samouprava uspostavljena je u cilju smanjenja rizika i prevencije posledica elementarnih nepogoda.

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave rekao je da su nas katastrofalne poplave 2014. i 2016. godine naterale da se suočimo sa našom nespremnošću za takve vanredne situacije, kao i da razumemo posledicu neinvestiranja u odbrambene kapacitete.

Dodao je da se, ipak, pokazalo koliko smo snalažljiv i uporan narod: “Izašli smo odlučni da ćemo naredne vanredne situacije, izazvane elementarnim nepogodama dočekati spremniji i započeti zajedno aktivnosti na otklanjanju uzroka klimatskih promena na lokalnom nivou”.

Ružić je poručio da će biti napravljen odgovarajući zakonski okvir za tu saradnju duž slivova, a posebno u pogledu raspolaganja ljudskim i finansijskim resursima za međuopštinsku saradnju.

– Dobili smo lokalne šampione smanjenja rizika od katastrofa, istakao je Ružić i zahvalio na pomoći SKGO, EU, UNDP i Organizaciji za hranu i poljoprivredu pri UN i Svetskoj banci.

Na svečanosti je obeležena i godišnjica potpisivanja protokola o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare i predstavljeni rezultati te inicijative, realizovane sa idejom smanjenja rizika i prevencije posledica elementarnih nepogoda.

x

Takođe pogledajte

“Naše mleko” sa vršačkih bregova – Najbliže onom koje se pije na selu

Mlekara Petrov nalazi se na porodičnom imanju podno Vršačkih planina, u selu Veliko Središete kod ...

Facebook