Osmo kolo prvenstva Vršca i šah kluba „Bora Kostić“ Vršac – mk Grujić i dalje vodi, mk Rankov ga prati sa samo pola poena manje, mk Petrović trenutno sam na trećem mestu

Iako je osmo kolo igrano nepotpuno jer je mk Vojna morao da odloži svoju partiju zbog bolesti, viđene su dve zanimljive, veoma borbene i sadržajne partije i jedan remi. Slobodan je bio vodeći mk Grujić Saša koji je imao priliku da predahne posle svog prvog poraza na ovom turniru na kom je igrao dobro i napravio sjajan rezultat, i da se pripremi za početak drugog (završnog) kruga takmičenja. Istovremeno, to što je vodeći takmičar bio slobodan, pružilo je priliku njegovim konkurentima da mu se približe i sada je turnir rezultatski ponovo neizvestan jer se iza vodećeg mk Grujića nalazi mk Rankov sa pola poena manje, od njega pola poena manje ima trećeplasirani mk Petrović a njega sledi mk Vojna na četvrtom mestu sa pola poena manje.

Tabela nakon osam odigranih kola ima sledeći izgled, pri čemu mk Vojna i mk Milić imaju po partiju manje a mk Uzelac  partiju više pred poslednje kolo prvog kruga turnira:

2018_8 kolo

U susretima osmog kola svakako je najzanimljivija bila partija mk MItrovanov Đorđa i mk Petrović Laze, starih i dobro poznatih rivala još iz dečačkih dana preko mnogih šahovskih zajedničkih godina do tradicionalnih mečeva za prvaka Radakove male. Kada je u njihovim susretima mk Mitrovanov beli i odluči se za e4, mk Petrović obavezno odgovara sa c5 i nastaju pozicije Sicilijanske odbrane u kojima mk Mitrovanov obavezno žrtvuje neku  figuru da pokrene oštru igru i napad. I ovog puta nije bilo izuzetka, u ranoj fazi dobro pripremljenog otvaranja je mk Mitrovanov opravdano i korektno žrtvovao figuru za tri pešaka i ušao u poziciju u kojoj ako se ne odigra samo jedan dobar potez već nešto slabiji, pozicija se više ne može braniti.

Međutim u komplikacijama prvo je mk Petrović Laza odigrao slabiji nastavak i dospeo u poziciju u kojoj je bio praktično izgubljen. Ali umesto da mk Mitrovanov pronađe dobitničke poteze uzvratio mu je greškom i to grubljom  i doveo poziciju prvo u jednakost, zatim u prednost mk Petrovića i na kraju posle svog slabog poteza Le1 mk Mitrovanov je dospeo u izgubljen položaj. Tako je mk Petrović dospeo na treće mesto sa samo poenom manje od vodećeg mk Grujića i ima šanse da se u nastavku turnira bori i za sam vrh.

Druga partija igrana je između još neporaženog mk Ranjov Petra i  veoma čvrstog mk Jovanović Slavka koji je do sada pretrpeo samo jedan poraz.

mk Rankov je tokom čitave partije vršio pritisak i stalno bio nadomak pobede ali se mk Jovanović uporno i dobro branio a kada je mk Rankov prvo uzeo pogrešnim pešakom na b5 (uzeo je a pešakom sa ab5:  a verovatnom dobitku je vodilo cb5:)  a zatim propustio izvanredan potez g6 partija je uplovila u remi završnicu.

Partija između mk Zorića i mk Uzelca brzo je remizirana.

U sledećem, devetom, poslednjem kolu prvog kruga prvenstva sastaju se:

  1. mk Milić Ilija – mk Grujić Saša
  2. mk Zorić Savo – mk Rankov Petar
  3. mk Jovanović Slavko – mk Mitrovanov Đorđe
  4. mk Petrović Laza – mk Vojna Pau

Slobodan će u ovom kolu biti mk Uzelac Čeda.

x

Takođe pogledajte

“Naše mleko” sa vršačkih bregova – Najbliže onom koje se pije na selu

Mlekara Petrov nalazi se na porodičnom imanju podno Vršačkih planina, u selu Veliko Središete kod ...

Facebook